Costuri de peste 560.000 de lei pentru concediile medicale ale şomerilor

440

Peste o mie de şomeri gorjeni şi-au luat în acest an concedii medicale pentru prelungirea perioadei de şomaj, fie că au avut cu adevărat motive medicale, fie doar pentru a beneficia mai mult timp de indemnizaţia de şomaj.

Singurul avantaj al şomerilor gorjeni vine din faptul că, aflându-se în concediu medical, li se prelungeşte perioada şomajului cu exact atâtea zile câte a avut concediu de boală. Fiecare şomer care este în concediu medical primeşte bani pe toată durata concediului în funcţie de gravitatea afecţiunii.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, în primele nouă luni din acest an, suma totală achitată pe concediile şomerilor gorjeni a depăşit 560.000 de lei. “De la 1 ianuarie şi până la 30 septembrie a.c., au fost plătite 1.617 de concedii medicale pentru un număr de 1.176 de şomeri, în sumă totală de 564.519 de lei brut. Din numărul total de concedii medicale plătite, 1.236 au fost pentru boală obişnuită, 96 pentru neoplazii şi TBC, 274 pentru sarcină şi lăuzie şi 11 pentru îngrijire copil bolnav”, a declarat Diana Văduva, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Gorj.

Termen de anunţare – 24 de ore
Pentru stabilirea bazei de calcul la concediile medicale, se iau în considerare veniturile pe ultimele şase luni anterioare acordării concediului medical. Astfel, pentru o persoană care este în şomaj de o lună până la şase luni se ia în calcul salariul pe care l-a primit în câmpul muncii. Dacă aceste venituri sunt mai mari, rezultă o valoare a concediului medical superioară indemnizaţiei de şomaj. În funcţie de gravitatea bolii, statul plăteşte între 75% şi 100 % din media veniturilor pe ultimele şase luni. Tocmai de aceea mulţi bolnavi preferă să intre în concediu medical la începutul şomajului, ca să ia mai mulţi bani.
De asemenea, zilele de concediu medical se scad din perioada de şomaj şi, astfel, aceasta este prelungită corespunzător. Şomerii indemnizaţi trebuie să anunţe AJOFM de apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta. Potrivit legilor în vigoare, toate aceste informaţii trebuie transmise în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În cazul în care şomerul indemnizat nu anunţă AJOFM Gorj în 24 de ore despre ivirea incapacităţii temporare de muncă, perioada de suspendare a indemnizaţiei de şomaj pe perioada acordării concediului medical face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here