CORONAVIRUS: Comunicat de presă DSP Gorj

20597

Până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus. În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări. Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene. Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare. Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect (Conform Metodologiilor emise de Institutul National de Sanatate Publica Romania, Caz suspect – reprezinta pacientul cu infectie respiratorie acuta (debut brusc al cel putin unuia din urmatoarele simptome: tuse, febra, durere in gat, si in perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a  avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19, sau a avut istoric de calatorie in zone cu transmitere comunitara extinsa), vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate .

Rugam persoanele care prezinta simptome specifice unei viroze sau gripa si nu se incadreaza in definitia de caz suspect, nu au venit sau nu au intrat in contact cu persoane din zonele de risc sa se prezinte la medicul de familie si centrele de permanenta, pentru a evita supraaglomerarea Unitatilor de Primri Urgente si marirea timpilor de asteptare la aceste unitati, unde este vitala interventia rapida a personalului medical in cazurile grav. Revenim cu rugamintea catre populatie, sa ia masuri de preventie, sa respecte normele de igiena si in cazul in care au calatorit din zonele de risc sa se autoizoleze pentru 14 zile la domiciliu, impreuna cu toti membrii  familiei cu care au intrat in contact.

Conform Normelor Metodologice, medicul de familie poate acorda concediu medical pentru 14 zile persoanelor care au nevoie de acesta la locul de munca sau scoala, pe baza unui certificat eliberat de catre directiile de sanatate publica in care se va mentiona durata perioadei de carantina. Certificatul eliberat de directiile de sanatate publica poate fi ridicat de apartinatorii persoanei aflate in carantina. Certificatul de concediu medical in caz de carantina se poate elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara. Durata  concediilor pentru carantina nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni. Medicul de familie va mentiona in certificatul medical perioada de carantina stabilita de directiile de sanatate publica (nu se aplica restrictia de 10 zile valabila pentru concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here