Ambalaje de proastă calitate și fragile, cornuri vechi, fărâmicioase și necoapte, lipsa avizelor de însoțire a mărfii și produse lactate care prezentau urme de alterare (cu ambalaje dilatate) sunt printre neregulile enumerate de Consiliul Județean Sibiu în notificarea transmisă, recent, firmei SC Achiziție și Dezvoltare SRL Târgu Jiu, societatea desemnată câștigătoare a contractului prin care este implementat programul ”Laptele și cornul” în județul Sibiu pentru anul școlar 2015 – 2016. Urmare a acestor deficienţe, reprezentanții firmei din municipiu au fost convocați, vineri, la sediul CJ Sibiu pentru a li se transmite lista cu problemele semnalate de la începutul anului școlar. Totodată, societatea în cauză a fost notificată în scris, potrivit prevederilor contractuale, că este obligată să remedieze toate neregulile, până la data de 21 septembrie 2015, în caz contrar urmând a se proceda la rezilierea contractului și executarea garanției de bună execuție.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Constantin Şovăială, a declarat, luni, că angajaţii de la Corpul de Control vor verifica zilnic laptele şi cornul distribuit de SC Achiziţie şi Dezvoltare SRL din Târgu-Jiu, după ce în urma mai multor sesizări firma a fost depistată că a furnizat elevilor cornuri mucegăite şi produse lactate alterate. “Laptele, care era în perioada de garanţie, expira a doua zi. S-a distribuit în 17 şi în 18 expira. Cornul, la fel. Probabil şi mucegăite. Le-am atras atenţia într-un mod foarte serios, dur, privind sesizările reale, realiste, privind acest proiect. Dânşii chiar şi-au recunoscut vina şi ne-au promis că (…) până astăzi(n.r. luni) se vor remedia deficienţele. Din acest moment, Corpul de Control va fi pe teren o bună bucată de timp, să ne ţină la curent să vedem ce s-a remediat, ce nu, ca să luăm măsuri. Am trimis notificare. Ni s-a promis că schimbă furnizorii atât de lapte, produse lactate, cât şi de corn”, a precizat vicepreşedintele CJ Sibiu menţionând că problemele în cauză s-ar fi depistat “într-o bună parte din judeţ”. Cu toate acestea, luni, nu s-au mai înregistrat reclamaţii de la părinţi nemulţumiţi de laptele şi cornul primit de copiii lor.
Firma a distribuit anul trecut cornul şi laptele în Dolj
Printre problemele enumerate în notificarea transmisă firmei se numără: ambalaje de proastă calitate şi fragile, cornuri vechi, fărâmicioase şi necoapte, lipsa avizelor de însoţire a mărfii sau produse lactate care prezentau urme de alterare (cu ambalaje dilatate), potrivit unui comunicat al CJ Sibiu. Firma din Târgu Jiu, condusă în calitate de administrator de Loredana Maria Rădulea asigură zilnic, pachetul lapte-corn, pentru 43.000 de elevi din clasele zero-opt, precum şi pentru preşcolarii din grădiniţele de stat şi private cu program normal de patru ore din judeţul Sibiu. Această firmă a câştigat licitaţia cu preţul de 0,72 lei/ pachet lapte-corn. La licitaţia de la Sibiu şi-au depus oferta şase operatori economici: SC Voipan Sil SRL, Asocierea SC Friesland Câmpina – SC Velpitar SA, Asocierea SC Solemizo România SRL – SC Prioritar Impex SRL, SC Logistic Media Pop Art SRL, SC Achiziţie şi Dezvoltare SRL, Asocierea SC Redal SRL – SC Albalact SRL.
Firma târgujiană a mai asigurat laptele şi cornul pentru elevii din Sibiu şi anul trecut, în asociere cu o altă societate, iar anul acesta asigură merele pentru persoanele private de libertate din Penitenciarul Târgu-Jiu. Licitaţia s-a atribuit firmei târgujiene pe 12 iunie 2015, valoarea fiind de 2400 de lei fără TVA.
Anamaria Stoica