Coriandru (Coriandrum sativum) – beneficii şi proprietăţi

424

Uşor de recunoscut prin mirosul lui deosebit, coriandrul creşte pe toată întinderea Europei, Indiei şi Africii de Nord, atingând înălţimi de 60 cm. La începutul verii, această plantă anuală ierboasă este acoperită de mănunchiuri-umbrelă de flori mici, albe sau roz. Prin august, acestea sunt urmate de seminţe mici, rotunde şi ridate.
În scop medicinal, de la coriandru se recolteazã fructele, seminţele, care se usucă şi se macină, iar pulberea se foloseşte la prepararea de tincturi, infuzii şi ulei esenţial, precum şi frunzele, folosite, de regulă, la gătit şi care au excelente proprietăţi antiseptice şi pot ajuta digestia.
Compoziție:  ulei volatil reprezentat de linalol, pinen, geraniol, borneol, terpineol, citronelol, carvonă, camfor; fructele mai conţin acizi graşi (acid petroselinic şi alţii), substanţe proteice, aminoacizi, sitosteroli, tocoferoli, cumarine, acid cafeic şi clorogenic.
Acțiune: carminativă, spasmolitică, bactericidă, stomahică.
Indicații terapeutice: tulburări digestive, dispepsii, meteorism abdominal, anorexie, afecţiuni hepato-biliare, parazitoze intestinale; extern, uleiul de seminţe de coriandru poate fi aplicat pentru alinarea durerilor de hemoroizi sau a celor articulare din reumatism.

Administrare:
Frunzele proaspete de coriandru pot fi folosite în salate de verdeţuri, având acţiune terapeutică, conţin antihistaminice naturale fiind utile împotriva alergiilor de diverse cauze.
Pulberea de coriandru se prepară prin măcinarea seminţelor uscate şi depozitarea (nu mai mult de o săptămână) în borcane de sticlă închise ermetic; se administrează câte o linguriţă de 3 ori pe zi.Eficientă în boli psihice (cure de 2 luni cu pauze de 2 săptămâni, apoi se reia).Consumul sistematic de pulbere de coriandru poate preveni apariţia cancerului de colon, ficat, stomac, precum şi altor forme de cancer.
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă vârfuită de seminţe (fruct) de coriantru mărunţite la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 3-4 minute, apoi se strecoară şi se bea pentru reglarea digestiei, antiviral (împotriva răcelii şi gripei), combaterea colicilor noilor născuți, reglarea nivelului glicemiei, scăderea colesterolului sanguin.Pentru eliminarea viermilor intestinali se prepară o infuzie mai concentrată, 2 linguri de seminţe la 100- 150 ml apă clocotită, băută câte o ceaşcă de trei ori pe zi înainte de mese.

Precauții și contraindicații
Coriandrul poate provoca dureri abdominale, scăderea apetitului şi mărirea în volum a ficatului. Mergeţi la medic dacă observaţi orice simptome suspecte. Nu se recomandă în sarcină şi alăptare. Nu utilizaţi niciodată intern uleiul de coriandru de extracţie pură.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here