Copilul hiperactiv şi neatent trebuie ajutat

536

Statisticile arată că între 4% şi 6% dintre şcolari prezintă aceste manifestări specifice ADHD, specialiştii susţinând că multe cazuri rămân netratate. Medicii spun că există soluţii eficiente pentru îmbunătăţirea concentrării celor mici şi că ei trebuie ajutaţi să ajungă la un comportament normal. Specialiştii atrag atenţia că aceşti copii au nevoie de ajutor, nu de respingere!

Tulburarea ADHD, tradusă ca sindrom al deficitului de atenţie şi al hiperactivităţii, este frecvent întâlnită în rândul copiilor şi adolescenţilor. Micuţii care suferă de ADHD sunt acei “copii-problemă”, care se identifică uşor în aproape orice şcoală, ei fiind: slabi la învăţătură, incapabili să se concentreze, mereu agitaţi, adesea agresivi, sunt un coşmar pentru profesori, pentru colegi, chiar şi pentru propriii părinţi. “Diagnosticarea ADHD nu poate fi făcută înaintea vârstei de 6 ani. Pentru ameliorare, copilul cu vârsta sub 6 ani nu poate beneficia decât de tratament comportamental, în niciun caz medicamentos. Diagnosticul va fi pus numai de către medic”, atrag atenţia specialiştii Direcţiei Publice de Sănătate Gorj.
Potrivit unor studii ştiinţifice, suplimentarea dietei cu acizi graşi omega 3 şi omega 6, magneziu şi zinc ajută la diminuarea simptomatologiei ADHD.

Simptomele ADHD
Din cauza imposibilităţii de a fi calm şi a neatenţiei, copilul cu ADHD poate prezenta simptome din mai multe categorii: deficit de atenţie: se concentrează cu greu asupra unei sarcini, nu poate fi atent mai mult de câteva minute, nu termină ceea a început, este uituc şi distrat, greşeşte deseori din neglijenţă, pare că nu ascultă când cineva îi vorbeşte; hiperactivitate motrică: este agitat în permanenţă, îi este aproape imposibil să stea câteva minute pe scaun, nu se angajează în jocuri sau activităţi liniştite, are mai tot timpul semne de bună purtare: vânătăi, zgârieturi, cucuie; impulsivitate verbală şi motrică: acţionează înainte de a gândi, vorbeşte excesiv, întrerupe alte persoane, este mereu nerăbdător, pare nepăsător faţă de consecinţele faptelor sale, dar şi faţă de recompense. “Aparent, majoritatea copiilor se comportă în acest fel. Însă pentru copilul cu ADHD, simptomele durează cel puţin 6 luni şi sunt prezente în orice mediu: familial, şcolar, extra-şcolar”, spune purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Studiile efectuate relevă faptul că, în general, ADHD debutează înaintea vârstei de 12 ani şi afectează de 3 ori mai frecvent băieţii decât fetele.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here