Copii abandonați în aeroporturi. Amendă pentru dascălii din Gorj

1013

Asociaţia profesorilor din Gorj, care a organizat o tabără pentru copii în Japonia și SUA, a fost sancţionată cu 50.000 de lei de către Ministerul Turismului. ONG-ul este administrat de soţii Ghinoiu, ambii profesori, care fac astfel de excursii în străinătate de ani buni, fără a deține însă licenţă de turism.

150 de adolescenţi au plecat în taberele organizate de ONG-ul din Gorj, în SUA și Japonia. 73 dintre ei au fost în Statele Unite, iar la escala din Milano, doar 51 au avut bilete de revenire în ţară. Ceilalţi au fost duşi la Viena și au aflat că trebuie să ajungă în România pe cont propriu. În ceea ce privește grupul din Japonia, 40 dintre tineri au aflat abia la Milano că n-au bilet de întoarcere în țară. Restul de 36 au fost abandonaţi în Tokyo.
Ministerul Turismului s-a autosesizat în acest caz și a amendat asociația din Gorj. Niciun reprezentant al acesteia nu s-a prezentat la sediul ministerului, pentru explicații. Mai mult, Ministerul Turismului a înştiinţat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj cu privire la rezultatele acţiunilor de control care au avut loc la cele două sedii ale Asociaţiei Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, din Târgu-Jiu și București. „Inspectorii de control din cadrul Ministerului Turismului păstrează legătura cu reprezentanţii IPJ Gorj pentru a pune la dispoziţie toate documentele necesare în vederea soluţionării rapide a acestui caz. ONG-ul nu a depus, până în prezent, la Ministerul Turismului, actele necesare obţinerii unei licenţe de turism, pentru activitatea desfăşurată, conform legislaţiei în vigoare”, a anunțat Ministerul Turismului.
Pentru un bilet în aceste tabere, participanții au plătit circa 1.000 de euro.

Anchetă penală
Poliția din Gorj s-a autosesizat în acest caz și a deschis dosar penal pentru înșelăciune. Asociaţia a mai fost sancţionată, în anul 2017, cu suma de 30.000 de lei pentru că desfăşura activităţi specifice unei agenţii de turism fără a deţine licenţă de turism, a mai precizat Ministerul Turismului. Asociația a contestat amenda în instanță.

Recomandări
În cazul în care turiştii constată că legislaţia nu este respectată, Ministerul Turismului îi îndrumă pe aceştia să depună sesizări pentru a fi luate la timp măsurile necesare. „Ministerul Turismului recomandă tuturor cetăţenilor ca, înainte de contractarea unui pachet de servicii turistice, să verifice pe site-ul instituţiei dacă operatorul economic este licenţiat, dar mai ales să verifice dacă pachetul de călătorie este garantat 100%, conform prevederilor OG 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate”, se arată într-un comunicat de presă.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here