În plin sezon de vară, câtorva sute de agenţi economici din judeţul Gorj le sunt călcate pragurile de către comisari şi inspectori care supraveghează modul în care produsele destinate consumului public sunt puse în vânzare. Motivul acestor verificări sunt depistarea neregulilor şi prevenirea unei stări de sănătate precare a gorjenilor datorată unor posibile consumuri de alimente slab calitative.
Aceste controale sunt făcute permanent în perioada de vară de către inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), precum şi de comisari de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC). Potrivit unui raport prezentat ieri, DSVSA Gorj a constituit încă de la debutul lunii trecute Comandamentul de Vară. Acesta acţionează în unităţile de alimentaţie publică pentru verificarea condiţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de funcţionare a unităţilor care procesează, depozitează şi transportă produse alimentare. Inspectorii de la Gorj ai DSVSA verifică modul în care alimentele sunt expuse comercializării, verifică pieţele alimentare, dar şi unităţile de cazare din staţiunile turistice. În staţiunea montană Rânca şi celelalte zone turistice ale Gorjului, controalele vizează înregistrarea unităţilor ce desfăşoară activitate de recepţie, depozitare, procesare şi servire a alimentelor şi preparatelor culinare obţinute în unităţi. De asemenea, se va verifica transportul şi depozitarea, dar şi documentele ce însoţesc produsele alimentare.
„În cazul în care se constată neconformităţi de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, se trece la aplicarea măsurilor necesare conform prevederilor legale. Toate aspectele neconforme constatate cu ocazia controlului oficial sunt sancţionate conform legii, mergând până la interzicerea activităţilor atunci când situaţia de risc crescut a siguranţei alimentelor o impune”, a declarat Mircea Covrig, reprezentant al DSVSA Gorj.
Protecţia Consumatorilor, la datorie
Acţiuni de control asemănătoare sunt desfăşurate şi de comisari ai CJPC Gorj. „În perioada următoare, vom desfăşura controale pentru supravegherea pieţelor astfel încât să determinăm operatorii economici să respecte legea şi drepturile consumatorilor. Printre obligaţiile agenţilor economici se numără comercializarea numai de produse a căror valabilitate nu a fost depăşită, să scoată de la vânzare produsele alimentare care au suferit procese de decongelare/recongelare şi care pot constitui un real pericol pentru sănătatea consumatorilor. De asemenea, nu vor fi expuse vânzării produse alimentare cu semne de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului şi mirosului. Agenţii economici sunt obligaţi să afişeze preţurile la loc vizibil pentru fiecare produs sau serviciu prestat”, se arată într-un raport al CJPC Gorj.
Izabella Molnar