Contre între PDL şi CEO, pe marginea HG 138

444

Deputatul PDL Andreea Paul, prim-vicepreşedinte al PDL, a criticat recent HG 138/2013 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică, susţinând că intrarea în vigoare a hotărârii şi aplicarea actului normativ va duce la creşterea preţului la energie electrică şi, implicit, la creşterea facturii pentru populaţie. Într-un comunicat de presă pedelista spune că hotărârea favorizează complexurile energetice Oltenia, Hunedoara din Deva, ,,cele care produc cea mai scumpă energie din sistem”. CEO percutează cu un alt comunicat de presă prin care se menţionează că ,,prin această hotărâre, care garantează accesul la reţeaua de transport a 500 MW putere medie de la CEO, de fapt nu se creează nicio facilitate pentru CEO, care a avut o putere medie livrată în primele 10 zile din luna aprilie de apoximativ 1000 MW, iar de la începutul anului de 1472 MW”.

,,Această hotărâre, care nu a fost niciodată supusă dezbaterii publice, a fost aprobată şi publicată în Monitorul Oficial la data de 8 aprilie 2013, urmând a intra în vigoare începând cu 15 aprilie 2013. Va fi aplicată până la 1 iulie 2015. (…) Transelectrica este obligată să preia energie electrică cu prioritate de la complexurile energetice Oltenia din Târgu-Jiu şi Hunedoara din Deva, cele care produc cea mai scumpă energie din sistem. Hotărârea favorizează aşadar cele două termocentrale. (…) Complexul Energetic Hunedoara vinde energie electrică la cel mai mare preţ de pe piaţă (preţ mediu de 271 lei/Mwh), iar Complexul Energetic Oltenia vinde energie electrică la al doilea cel mai mare preţ de pe piaţă (preţ mediu de 190 lei/Mwh), potrivit ultimului raport privind preţurile şi cantităţile de energie electrică vândute de producători pe piaţa reglementată de energie electrică, publicat de ANRE. În comparaţie, Hidroelectrica vinde energie electrică la un preţ mediu de 125 lei/Mwh, Nuclearelectrica la 142 lei/Mwh şi OMV Petrom la 169 lei/Mwh”, arată Andreea Paul, adăugând că decizia guvernamentală obligă Transelectrica să preia energie electrică ,,de la cele mai scumpe centrale termoelectrice”. Ea subliniază că acordul cu FMI presupune aplicarea calendarului de liberalizare la energia electrică tocmai pentru a crea o piaţă concurenţială şi a liberaliza preţul. ,,Această măsură este de fapt o formă de ajutor acordată celor două mari termocentrale de stat, care să le permită supravieţuirea pe piaţă în condiţii de ineficienţă pentru încă cel puţin doi ani”, conchide prim-vicepreşedintele PDL.

CEO percutează şi o contrazice pe Paul
Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia comunică faptul că ,,în aceasta perioadă, la dispoziţia sistemului au fost în permanenţă cel puţin 3 grupuri care puteau produce aproximativ 1000 MW, serviciu care nu a fost plătit de către operatorul de sistem. Datorită fluctuaţiilor foarte mari a surselor de energie regenerabilă, au fost necesare mai multe porniri şi opriri prin ordin de dispecer. Toate costurile cu porniri-opriri pentru echilibrarea SEN au fost suportate de CEO. Aceste succesiuni de porniri-opriri, pe lângă costurile amintite anterior, conduc şi la o deteriorare rapidă a echipamentelor cu creşterea cheltuielilor pentru asigurarea mentenanţei, precum şi cu costuri suplimentare pentru dezechilibrele produse în stările tranzitorii.
În realitate, nu sunt discriminaţi producătorii din surse regenerabile, ci sunt discriminaţi producătorii termo şi toţi consumatorii. Prin ordinul ANRE nr. 33/2012, preţul la „scădere” pe piaţa de echilibrare, cel care dictează ordinea de oprire a grupurilor, impus producătorilor termo, este de 100 de ori mai mare pentru aceştia. Preţul minim admis pentru regenerabile este de 0,1 lei/MWh, iar pentru termocentrale de 10 lei/MWh”.
,,Totodată, având în vedere bonusul acordat, preţul energiei regenerabile este cu mult mai mare decât cel al energiei pe lignit. Preţul real plătit de consumatori pentru energia regenerabilă este de cel puţin 520 lei/MWh, respectiv de aproape trei ori mai mare decât cel pe care îl solicita CEO pentru energia livrată. Din punct de vedere al poluării, având în vedere numărul mare de opriri-porniri şi funcţionarea la sarcini parţiale pentru compensarea fluctuaţiilor energiei regenerabile, aceasta a crescut odată cu creşterea ponderii energiei eoliene. Grupurile CEO sunt oprite noaptea, iar a doua zi dimineaţa sunt pornite altele; în perioadele de pornire, gradul de poluare fiind foarte mare”, se mai arată în comunicatul CEO prin care oficialii societăţii demonstrează că de fapt, HG nr.138/2013, prin Art.5, nu face decât să asigure contravaloarea serviciilor oferite de către CEO operatorului de piaţă în vederea unei siguranţe sporite a SEN, pentru a face faţă la fluctuaţiile de producţie ale producătorilor din surse regenerabile.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.