O delegaţie a Consiliului Concurenţei condusă de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, a fost prezentă, ieri, la Târgu-Jiu, unde au fost purtate discuţii atât cu autorităţile locale, cât şi cu reprezentanţii mediului de afaceri.
Totodată, conducerea instituţiei a susţinut un seminar în cadrul căruia experţii Consiliului Concurenţei au prezentat aspecte concrete ale politicii concurenţei şi condiţiile în care pot fi accesate ajutoarele de stat/fondurile europene. “Deja e un eveniment de rutină pentru noi. Am făcut mai mult de zece astfel de întâlniri deja pe ansamblul ţării. În fiecare an facem 4-5 evenimente de acest tip. Rostul lor este de a populariza regulile de concurenţă, să ajutăm atât administraţia locală, dar, mai ales, mediul de afaceri, să înţeleagă regulile de concurenţă şi în felul acesta să ne asigurăm că ei le respectă mai uşor. Le prezentăm cazuri din activitatea noastră recentă, construind pe exemple concrete încercăm să le creştem gradul de înţelegere al legislaţiei. Invităm într-o capitală de judeţ, cum a fost Târgu-Jiul astăzi (n.r. ieri), reprezentanţi din judeţul gazdă, dar şi din judeţele din jur. Pot fi de la câteva zeci la peste 100 de participanţi. Sunt prezentate cazuri recente şi apoi întrebări, scopul fiind de a-i ajuta pe cei care nu s-au lovit poate de legea concurenţei, care nu au consiliere de specialitate, să-i ajutăm pe cei care nu au acces la avocaţi specializaţi în concurenţă să înţeleagă regulile şi în felul acesta să le respecte mai bine şi să evite amenzile. (…) Cu autorităţile publice discutăm în general despre aplicarea regulilor de ajutor de stat şi selectarea firmelor care furnizează utilităţi publice. Deci, cum se fac contractele pentru salubritate, transport local etc, atunci când nu e prin licitaţie. De multe ori din varii motive nu se doreşte selectarea prin licitaţie şi atunci intră în joc aceste reguli privind ajutorul de stat ca să ne asigurăm că preţul plătit de cetăţeni nu e prea mare. Când am licitaţie e clar că acela e preţul corect ce rezultă din concurenţa de la licitaţie. Când nu se organizează licitaţie există posibilitatea ca preţul să fie prea mare şi trebuie undeva să găsim un soi de înlocuire a licitaţiei prin verificarea care să ne convingă că preţul plătit de autorităţi nu e excesiv”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Analiza pe sistemul bancar, în derulare
Chiriţoiu a amintit faptul că instituţia pe care o conduce derulează în prezent o analiză la nivelul instituţiilor bancare din România, aceasta fiind programată a se încheia până la finele anului curent. “Urmărim de mai mult timp sistemul bancar pentru că ceea ce observăm este că în România, serviciile financiare sunt mai scumpe decât în alte ţări din UE şi trebuie să înţelegem de ce se întâmplă acest lucru şi cum am putea să facem să funcţioneze mai bine sistemul bancar din România şi în felul acesta preţurile să fie mai mici, şi evident că în acest an în care avem o creştere a inflaţiei şi inevitabil au crescut şi dobânzile. Evident că va fi o povară în plus pentru cei mulţi care au credite. E important să găsim soluţii, să facem să fie ca această creştere a dobânzilor să fie temperată. (…) Analiza noastră se va finaliza în câteva luni, suntem în faza ei finală, deci undeva până la sfârşitul anului terminăm analiza pe sectorul bancar. Avem însă în derulare şi o investigaţie în care suspectăm încălcări ale legii de către instituţii financiare, firme de leasing, şi posibil şi bănci-mamă ale firmelor de leasing. Această investigaţie va fi gata la începutul anului viitor. Dacă se confirmă suspiciunea, amenzile noastre ajung până la 10% din cifra de afaceri ale băncilor. Vorbind de activele lor şi sunt nişte sume gigantice. Deci dacă vom ajunge să aplicăm amenzi, vorbim de sume foarte mari. Cea mai mare amendă a noastră până acum a fost pentru firmele de petrol. Acolo au fost amenzi de 200 de milioane euro. Investigaţia pe bănci e de o amploare similară”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.
3 milioane de lei pentru lansarea a două Monitoare de preţuri
De altfel, reprezentanţii Consiliului Concurenţei au discutat la seminarul organizat la Târgu-Jiu şi despre elaborarea Monitorului Carburanţilor şi extinderea la nivel naţional a Monitorului preţului la alimente, ambele proiecte fiind bugetate, suma alocată situându-se sub 3 milioane de lei. “Despre Monitorul Carburanţilor pot spune că e un proiect care a fost bugetat, fiind prins în bugetul nostru pe acest an. Procedurile de achiziţie sunt în derulare deci undeva spre sfârşitul anului va fi funcţional. Sunt convins că vom finaliza până la sfârşitul anului atât Monitorul Carburanţilor, cât şi extinderea la nivel naţional a Monitorului preţului la alimente. Ambele sunt bugetate la câteva sute de mii de euro, undeva sub 3 milioane de lei. Cel al carburanţilor va fi similar cu cel al alimentelor. Ce e important este să poată cei interesaţi să compare preţul la carburanţi la benzinăriile din aria unde se află ei sau de pe traseul care vor să îl urmărească. Scopul este să intensificăm concurenţa între benzinării şi în acest fel să punem o anumită presiune pentru reducerea preţurilor. Ne aşteptăm ca și cei interesaţi, conducătorii auto, să se orienteze spre benzinăriile cu preţurile mai mici şi în felul acesta să oblige şi benzinăriile care au preţuri ceva mai mari să le scadă. (…) Preţurile sunt în creştere la combustibil pentru că şi petrolul, după ce a avut o scădere a cotaţiilor câţiva ani, acum deja asistăm de un an de zile la o creştere a preţului petrolului şi asta inevitabil se răsfrânge şi în preţul la carburant”, a mai spus Bogdan Chiriţoiu.
Izabella Molnar