Consilierea în menopauză

1902

Menopauza este o perioadă fiziologică din viața femeii marcată de încetarea ciclurilor menstruale, ca urmare a opririi secreţiei hormonale a ovarelor. Rareori poate apărea brusc. De obicei, este un proces de transformare a organismului care poate dura de la câteva luni, la trei sau cinci ani.

Menopauza se poate instala începând cu vârsta de 45 și până la 55 de ani. Și totuși, această perioadă care vestește încetarea vieții fertile, ca urmare a opririi secreţiei hormonale a ovarelor (estrogen şi progesteron), este asociată de multe femei cu bătrânețea și declinul fiziologic. Ca să putem să ne raportăm la menopauză ca la o etapă firească a vieții, trebuie să știm cu ce ne confruntăm.

Care sunt etapele menopauzei?

Etapele prin care fiecare femeie trece în perioada menopauzei sunt:

  • Perimenopauza, numită și tranziția spre menopauză. Este perioada în care apare menstruația neregulată și durează maxim un an de la ultima menstruație.
  • Menopauza reprezintă perioada de un an de la ultima menstruație.
  • Postmenopauza se consideră ca fiind perioada care începe după doi ani de la ultima menstruație.

Simptomele menopauzei

Menopauza confirmată – când deja a trecut un an de la ultima menstruație – este precedată de premenopauză. Schimbările hormonale sunt „vinovate” de neplăcerile care pot apărea în această perioadă:

  • cicluri neregulate; menstruație mai mult sau mai puțin abundentă decât de obicei;
  • bufeuri de căldură; transpirații nocturne;
  • migrene; insomnie;
  • sâni dureroși; balonări;
  • anxietate; schimbări de dispoziție;
  • acumularea unor kilograme în plus.

Toate aceste simptome ne pot îngrijora și au potențialul de a degrada calitatea vieții. Însă, nu este obligatoriu să experimentăm toată lista de simptome premergătoare menopauzei. Iar până la 20% dintre femei nu se confruntă cu niciuna dintre aceste neplăceri.

Este important să știm care sunt patologiile asociate menopauzei și ce trebuie să facem pentru a le evita. Când organismul femeii nu mai este protejat de producția de estrogen și progesteron, pot apărea numeroase afecțiuni nedorite.

Bolile cardiovasculare, osteoporoza, uscăciunea vaginală, accentuarea durerilor reumatice, hipertensiunea arterială, patologiile genitale și urinare, creșterea riscului de diabet zaharat, boală Alzheimer și cancer, pe lângă depresie, diminuarea capacității de concentrare și slăbirea memoriei sunt doar câteva dintre afecțiunile asociate menopauzei.

Cum poate ajuta consilierea în menopauză?

Menopauza este o schimbare majoră în viața unei femei, cu un impact psihologic important. Dacă este însoțită și de simptome fizice care afectează calitatea vieții (insomnii, bufeuri de căldură, incontinență urinară, uscăciune vaginală, obezitate, diminuarea dorinței sexuale, anxietate sau depresie) este recomandat să apelați la consiliere medicală.

După evaluarea pacientei și în funcție de necesitățile acesteia, medicul poate recomanda terapia de substituție hormonală (eficientă pe termen scurt, mai ales în premenopauză), terapia non-hormonală, tratamente pentru patologiile asociate menopauzei, chiar și numai un regim sănătos de viață.

Împreună cu medicul, se vor stabili cele mai eficiente metode de prevenire a acestor afecțiuni, fie că este vorba despre medicamente, suplimente nutritive, terapii alternative și stil de viață sănătos. Acesta din urmă e indicat să se axeze pe o alimentație sănătoasă, hipocalorică, exerciții fizice, renunțarea la fumat, moderație în consumul de alcool, somn suficient.

Dacă doriți să aflați perioada în care se va instala menopauza, puteți solicita medicului ginecolog să estimeze aceasta prin recomandarea unui set de analize.

Testul pentru hormonul anti-Mullerian (AMH) este un marker al funcției ovariene, cu ajutorul căruia se determină rezerva ovariană rămasă. Se mai pot face o serie de teste hormonale, care pot aprecia debutul tranziției spre menopauză.

Managementul menopauzei

Este necesar ca femeia intrată la menopauză să fie evaluată și sprijinită de o echipă de medici din specialități diferite, precum: cardiologie, endocrinologie, ginecologie, dermatologie, reumatologie, diabet zaharat și boli de nutriție, dar și psihiatrie.

În Centrele specializate în managementul menopauzei fiecare femeie beneficiază de o evaluare complexă din partea unei întregi echipe. În funcție de patologia predominantă, pacienta face analize de sânge, investigații specifice fiecărei specialități, ecografie de sân și mamografie, ecografie transvaginală și examen citovaginal Babeș-Papanicolau, iar metodele terapeutice recomandate sunt personalizate în funcție de patologia fiecărei persoane. Nu lipsește nici partea foarte importantă de consiliere privind modificarea stilului de viață, încurajarea unei alimentații echilibrate, importanța mișcării fizice regulate, a somnului odihnitor și a tehnicilor de relaxare.

În perioada ianuarie – septembrie 2023, la Cabinetul de Planificare familială au fost înregistrate 1.653 consultații, 168 cupluri solicitând certificate medicale prenupțiale.

 

Material informativ realizat dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie, la Cabinetul Planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.