Confidenţialitatea datelor pacienţilor este asigurată, la Târgu-Jiu

188

spital.judeteanSpitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu dispune de un sistem informatic despre care conducerea unităţii spune că funcţionează bine, fiind asigurată confidenţialitatea datelor pacienţilor. Gorjenii pot fi liniştiţi în privinţa păstrării „la secret” a stării lor de sănătate.

Dreptul la confidenţialitatea informaţiilor şi viaţa privată a pacientului este prevăzut în Legea nr. 46/2003, unde se precizează că „toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia. Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres”. Totuşi, au existat situaţii, la nivelul ţării noastre, când datele pacienţilor au fost făcute publice, încălcându-se legea.

Datele pacienţilor gorjeni sunt în siguranţă

Din fericire, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu pacienţilor le este asigurată confidenţialitatea datelor personale, fapt confirmat de directorul medical al unităţii. „Firma care implementează programele informatice are şi datoria de a asigura siguranţa datelor. Deocamdată noi nu am avut probleme şi, repet, firma care se ocupă de sistemul nostru informatic asigură şi confidenţialitatea datelor pacienţilor şi programele antivirus. Totul este în siguranţă”, susţine Constantin Pălivan, director medical şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Pentru că nu au fost incidente, dar şi pentru că există încredere în firma care se ocupă de sistemul informatic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, conducerea acestuia spune că nu a fost necesar să fie luate măsuri suplimentare de protecţie a datelor pacienţilor.

Cu alte cuvinte, după cum reiese din asigurările date de directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, pacienţii acestei unităţi pot fi liniştiţi în privinţa păstrării confidenţialităţii datelor lor.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here