Confecția, scoasă la mezat! Halele și terenurile fabricii, vândute în bloc

4036

Confecția Târgu-Jiu și-a închis porțile în toamna anului 2016, toate croitoresele fiind trimise în șomaj. Multă vreme, fabrica a lucrat numai pentru export și branduri celebre de modă, între care Prada, Versace sau Armani. În timp, datoriile acumulate la bugetul de stat și furnizori au împins fabrica de confecții spre faliment. Acum, bunurile fostei firmei etalon a județului Gorj sunt vândute, în bloc, de către lichidatorul judiciar. Licitația pentru clădiri și terenuri va avea loc în prima jumătate a lunii martie.

Sediul și terenul fabricii de confecții, cândva unul dintre cei mai mari exportatori ai județului Gorj, vor fi vândute în bloc, prin licitație publică, în cadrul procedurii de faliment. Societatea a intrat în insolvență, în vara anului 2013, pentru datorii de 1,4 milioane de lei la bugetul de stat. Cum planul de reorganizare nu a fost respectat, la 12 octombrie 2016, Tribunalul Gorj a decis deschiderea procedurii de faliment. Între timp, și datoriile au crescut, ajungând la circa patru milioane de lei. „Dispune dizolvarea societății și ridicarea dreptului de administrare. Desemnează lichidatorul judiciar provizoriu Cabinet Individual de practician în Insolvență Fătu Cosmin Iulius SPRL, cu o retribuție lunară de 1.000 de lei din averea debitoarei și un onorariu de succes de 5% din sumele obținute prin valorificarea bunurilor și încasarea creanțelor debitoarei. (…) Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei și îndeplinirea celorlalte operațiuni de lichidare”, a decis o instanță a Tribunalului Gorj.

Proprietate imobiliară de 13 milioane de lei

La mai bine de doi ani distanță, bunurile mobile și imobile ale societății sunt vândute, în bloc, prin licitație publică, pentru acoperirea datoriilor. Proprietatea imobiliară a fost evaluată la circa 13 milioane de lei. Numai terenul în suprafață de 21.470 de metri pătrați are o valoare de piață de circa 8 milioane de lei. Halele de producție (P+3E) au fost evaluate la aproape patru milioane de lei. Vor mai fi valorificate ateliere, depozite, magazii, dar și alte bunuri imobile. Prima licitație va avea loc pe 12 martie.
Totodată, în această lună, lichidatorul a scos la licitație mai multe bunuri mobile, precum mașini de cusut, mese de călcat profesionale, materiale textile sau piese de schimb, întreg lotul fiind evaluat la peste 100.000 de lei.

De la uniforme militare, la confecții pentru branduri celebre

Fabrica de confecții a luat ființă în 4 noiembrie 1940, ca atelier destinat execuției de produse pentru armată. Și-a început activitatea cu 90 de mașini de cusut simple, acționate electric, și cu 120 de muncitori. La Târgu-Jiu s-au cusut uniforme militare, cele pentru Poştă şi C.F.R.
Treptat, fabrica renunță la producția pentru armată, trecând la execuția de produse cu grad sporit de complexitate. În anul 1967 se înregistrează prima livrare pentru export. Întreprinderea se specializează în execuția de produse de îmbrăcăminte exterioară: scurte, bluze, jachete, vindiacuri, impermeabile, partenerul principal fiind fosta URSS, unitatea economică derulând cu succes contracte și cu beneficiari din țări precum: Italia, Franța, Belgia, Austria, S.U.A. sau Canada.
În anul 1990, prin hotărâre de guvern, Întreprinderea de Confecții Târgu Jiu se transformă în SC „CONFECȚIA” S.A. Târgu-Jiu. Calitatea produselor a fost principala carte de vizită a croitoreselor de la Târgu-Jiu, care au ajuns să lucreze pentru mari branduri ale industriei textile de lux. Un contract generos a venit de la brandul italian „La Perla” care a comandat o linie de lenjerie cu cristale Swarovski.
Rămâne de văzut cine va achiziționa această proprietate, autoritățile locale vorbind la un moment dat de posibilitatea realizării aici a unui centru cultural cu galerii de artă.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here