Condiții mai aspre pentru cluburi din sezonul viitor

700

Deținătorul drepturilor TV pentru Liga 1, eAD Interactive, a trimis o listă de măsuri pe care LPF și FRF să le ia în calcul pentru sezonul următor al Ligii 1.Printre acestea se numără testări săptămânale pentru coronavirus, condiționarea obținerii licenței pentru Liga 1 de un stadion dotat cu nocturnă și încălzire a gazonului, dar și o ,,interdicție” în play-off pentru echipele fără licență europeană. ,,La finalul lunii august va începe un nou sezon al Ligii 1 şi, ţinând cont de ceea ce am învăţat în ultimele luni, din experienţa acestui sezon, am cerut conducerilor LPF şi FRF câteva lucruri, necesare şi obligatorii din punctul nostru de vedere, pentru a nu repeta greşelile acestui final de campionat:
1.Adoptarea protocolului UEFA pentru toate echipele din Liga 1. Vom avea 4 echipe în cupele europene ce vor fi obligate să respecte acest protocol care impune testarea săptămânală şi testarea în ziua jocului.Considerăm că acest protocol trebuie adoptat de toate echipele, iar LPF şi FRF trebuie să lucreze împreună cu autorităţile, cu premierul şi cu ministrul Sănătăţii, la o aprobare rapidă.
2. Modificarea regulamentelor astfel încât echipa care are prea mulţi jucători infectaţi şi nu poate juca un meci, dacă nu mai există date disponibile pentru reprogramare, să piardă meciul cu 3-0 şi să suporte o penalizare semnificativă, reprezentând costul drepturilor plătite, al producţiei şi o despăgubire pentru televiziunile care nu mai pot difuza meciul. Calendarul competiţional pentru sezonul 2020/2021 este extrem de strâns, cu foarte puţine date disponibile, cu obligativitatea terminării sezonului la finalul lunii mai, deoarece avem turneu final de Campionat European. Suntem obligaţi să acceptăm reluarea sezonului la mijlocul lunii ianuarie, posibil să fie meciuri amânate din cauza vremii, iar această cerinţă este obligatorie dacă vrem ca Liga 1 să se termine la data cerută de UEFA. Ne dorim şi sperăm că profesionalismul jucătorilor şi managementul echipelor din Liga 1 vor face inutilă această clauză însă, pentru confortul nostru şi al televiziunilor partenere, ne-o dorim aprobată şi funcţională începând cu prima etapă.
3. Testarea să fie făcută centralizat, la o singură clinică, plata urmând să fie făcută de către LPF sau EAD, costul fiind scăzut din suma plătită pentru drepturile tv şi comerciale.
Împreună cu LPF am început discuţiile pentru a identifica cea mai bună soluţie astfel încât să fie obţinut un preţ redus pentru toate echipele şi garanţia livrării la timp a unor rezultate cu un grad cât mai mic de eroare. Considerăm că acest lucru va elimina discuţiile apărute în spaţiul public, LPF având acces şi fiind ordonatorul tuturor testărilor care se vor face.
4. Condiţionarea obţinerii licenţei pentru Liga 1 de un teren cu nocturnă şi o instalaţie de încălzire a gazonului funcţională. Echipele care au instalaţia, dar nu o folosesc să plătească o penalizare semnificativă în cazul în care terenul de joc este impracticabil. Se vor juca meciuri până spre finalul lunii decembrie, sezonul se va relua la mijlocul lui ianuarie, nu ne putem baza că iarna va fi blândă.
5. Echipele care nu obţin licenţă pentru cupele europene să nu aibă acces în playoff-ul Ligii 1.Considerăm că primele 3 cerinţe sunt obligatorii şi extrem de necesare. La final, vreau să reiterăm faptul că, împreună cu televiziunile partenere, rămânem aceiaşi parteneri pentru fotbalul românesc, contribuind financiar, cu plăţi făcute în avans, la susţinerea şi dezvoltarea celui mai iubit sport din România.În acest sens, am demarat achiziţia echipamentelor şi a softului necesar implementării sistemului VAR la Liga 1.Ţinând cont că FRF a anunţat că e nevoie de 8 luni de antrenamente pentru arbitri, sperăm să putem avea primele meciuri cu VAR în primăvara anului viitor. Tot la nivel de investiţii, ne propunem ca din sezonul 2021/2022 să le oferim iubitorilor de fotbal cel puţin un meci pe etapă în format 4K”, se arată în comunicatul emis de eAD.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here