Tribunalul Gorj a reușit în doar câteva termene de la începerea procesului să pronunțe sentința în dosarul Cameliei Costoiu, femeia de afaceri care la sfârșitul lunii mai a fost prinsă tocmai în Italia, unde încerca să se sustragă de dosarul pe care îl avea pe rol la Târgu Jiu. Odată adusă acasă și băgată după gratii, femeia nu a mai avut ce face și a fost prezentă la proces, ieri aflând că are de executat cinci ani de închisoare. O parte din pedeapsă este generată și de cazierul său, toate pedepsele dispuse împotriva acesteia fiind cumulate în cea mai mare dintre ele, la care a fost adăugat un spor.
„Contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta sentinţă, respectiv de 3 ani şi 6 luni închisoare, 1 an închisoare, 2 ani şi 6 luni închisoare, cu pedepsele la care inculpata a fost condamnată anterior, respectiv de 1 an închisoare şi 5.000 lei amendă penală, în pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani şi 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 1 an şi 6 luni închisoare şi pedeapsa de 5.000 lei amendă penală, urmând ca inculpata să execute pedeapsa finală de 5 ani închisoare şi cea de 5.000 lei amendă penală”, au decis magistrații, care i-au interzis acesteia ca pentru doi ani de zile de la executarea pedepsei să nu aibă dreptul să mai fie administrator de firmă.
Costoiu are însă de plătit peste un milion de lei către Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, dar și peste 75.000 de lei către Agenția Județeană de Prestații Sociale, precum și 8000 de lei cheltuieli judiciare statului. Toți acești bani reprezintă prejudiciul pe care ea l-a creat în perioada în care, ca administrator de firmă, a păcălit zeci de consăteni de-ai săi din zona Albeni – Prigoria cu angajarea acestora la firma sa. În realitate, femeia a manevrat prin acte locurile de muncă fictive, încasând subvențiile pe care statul le acorda pentru oamenii de afaceri care angajau anumite categorii sociale defavorizate. Sentința de acum nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, inculpata fiind rudă cu soții Angel și Maria Claudia Costoiu, care au dat țepe similare la Prigoria și Albeni, Înalta Curte de Casație și Justiție reducându-le acestora luna trecută pedepsele mari decise de Tribunalul Gorj la 3 ani și 2 luni, respectiv, 4 ani și jumătate de închisoare. Ei nu sunt însă în spatele gratiilor pentru că sunt fugari de ani buni, nefiind prinși, deși au fost dați în urmărire internațională.
Gelu Ionescu