Concert de pian la Coloană! Spectatorii – cu mască și fără mască!

642

Artistul Horia Mihail a concertat sâmbătă seara la Târgu-Jiu într-un spațiu inedit, dar care a mai găzduit în ultimii ani astfel de spectacole. „Pianul călător”, turneul pe care acesta îl face de 11 ani prin toată țara, a ajuns în cele din urmă și în orașul lui Constantin Brâncuși. Concertul a fost urmărit, oficial, de câteva zeci de persoane, iar neoficial de câteva sute.
Accesul în zona în care autoritățile au amenajat spațiul destinat spectatorilor a fost permis doar celor vaccinați și dispuși să poarte mască. În ciuda faptului că totul se desfășoară în aer liber, la fel cum sunt și manifestările organizate la stadion pentru absolvenții de liceu, masca a fost obligatorie, iar oamenii au purtat-o fără probleme. Problemele au fost în privința vaccinului pentru că nu toți s-au imunizat, ajungându-se ca în același spațiu deschis să fie un membru al familiei de o parte a gardului, adică în zona scaunelor, iar un alt membru al familiei să rămână de cealaltă parte a gardului, adică în parc, de fapt în același loc. „Eu am venit cu soția și copii, dar intru doar eu și băiatul cel mare pentru că soția nu s-a vaccinat din anumite considerente. Nu e nicio problemă, ne vom bucura de concert chiar și în aceste condiții. Băiatul nostru iubește pianul și mai mult pentru el am venit”, a menționat un domn, în timp ce își prezenta documentele cadrelor medicale de la DSP care verificau dacă este sau nu vaccinat.
„Soțul meu va intra cu băiatul cel mare, iar eu voi rămâne aici, în exteriorul spațiul amenajat cu scaune, pentru că nu am apucat să mă vaccinez. Nu e nicio problemă pentru mine întrucât eu și aici port mască, deși aici nu e obligatorie. Întrucât alăptez, am zis să nu mă vaccinez deocamdată pentru că nu există suficiente studii care să mă lămurească în privința unor eventuale efecte asupra bebelușului. Când nu voi mai alăpta, mă voi vaccina. Dar până atunci mă voi bucura de concert de aici, de pe margine”, a menționat femeia.
Primarul Marcel Romanescu a preferat și el să rămână în afara zonei amenajate cu scaune și unde masca nu era obligatorie. În acea zonă a fost prezent city-managerul Ramona Nodea, Romanescu urmărind întreg concertul de la distanță, în picioare. „Au fost concerte și anul trecut, chiar când era pandemie, iar anul acesta, în această vară, vom face 5 spectacole. Sperăm ca acest gen de evenimente să prindă din ce în ce mai mult la cetățenii municipiului Târgu-Jiu. Organizarea unui asemenea spectacol nu e dificilă. Mult mai dificile sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care participă la astfel de evenimente. Anul trecut era impusă doar masca, pe când acum reglementările în vigoare obligă la vaccin, un test PCR sau măcar un test rapid făcut în ultimele 24 de ore. Cred că în afara spațiului amenajat pentru acest spectacol sunt mai mulți spectatori decât în interior.
Ne bucurăm că există interes pentru un astfel de concert. Spectacolul din această seară este un îndemn la muzică de bună calitate pentru cetățenii municipiului Târgu-Jiu. Știu că poate sunt mai apreciate alte genuri de muzică, dar cel puțin pentru generația tânără trebuie să aducem și astfel de evenimente în municipiul Târgu-Jiu”, a menționat Marcel Romanescu.
Pentru artistul Horia Mihail concertul din parcul Coloanei a fost primul susținut de acesta la Târgu-Jiu. Turneul său, intitulat „Pianul Călător”, a ajuns la al 11-lea an de existență, dar până acum Gorjul nu a fost inclus pe lista concertelor. „Pentru mine este o premieră pentru că sunt pentru prima dată la Târgu-Jiu în calitate de pianist. Am mai vizitat orașul, evident, ca orice român și cred că orice român ar trebui să treacă prin Târgu-Jiu pentru a vedea minunățiile lăsate aici de maestrul Constantin Brâncuși. Pentru mine a fost o experiență interesantă pentru că am fost acompaniat de un apus de soare absolut fenomenal. Mă bucur că în ciuda fricii care încă există, probabil, în oameni de a se strânge în spații chiar deschise, am avut parte de câțiva zeci de spectatori foarte inimoși. Regulile impuse de către Guvern sunt că în spații închise ai voie oricum, în spații deschise trebuie să fii vaccinat, pe mine mă depășesc la nivel de înțelegere și probabil și acest aspect a dus la separarea spectatorilor.
Toți i-am văzut însă că s-au bucurat. Abia aștept să revin pentru că în Târgu-Jiu există potențialul unui grup de melomani, așa cum s-a întâmplat și în alte orașe precum Deva, Roman, Tecuci, care sunt mai mici și fără tradiție muzicală. Acolo am crescut numărul spectatorilor la câteva sute. M-am bucurat și de spațiul de aici de la Coloană, care este absolut fantastic pentru evenimente, mai puțin pentru cele care se îndepărtează de spiritul pe care l-a lăsat Constantin Brâncuși acestor locuri”, a declarat artistul Horia Mihail la finalul concertului de la Târgu-Jiu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here