Comuna Peștișani, în care s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuși, a fost declarată stațiune turistică de interes local. Atât autoritățile locale, cât și investitorii pot acum să acceseze mai ușor finanțări europene. „Acest statut nu înseamnă creșteri de impozite și taxe, ci doar avantaje pentru toți”, explică primarul Cosmin Pigui.
Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități, ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local.
În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităților administrației publice locale, localitățile Tășnad (județul Satu Mare), Lacu Sărat (județul Brăila), cât și Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crișul Repede (Municipiul Oradea, județul Bihor) și Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (Comuna Turnu Ruieni, județul Caraș-Severin) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național.
Totodată, având în vedere potențialul turistic, dar și resursele naturale și antropice, localitățile Tăuții Măgherăuș (județul Maramureș), Vama (județul Satu Mare), Ocnele Mari (județul Vâlcea), Peștișani (județul Gorj), Jucu (județul Cluj) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local.
Beneficii pentru Peștișani
Comuna lui Brâncuși va putea acum să obțină mai mulți bani pentru dezvoltare turistică. „Începând cu data de 8 mai, Comuna Peștișani a fost declarată stațiune turistică de interes local. După doi ani de demersuri, în care s-au obținut toate avizele de la toate ministerele, vizite în teren, consultare publică, putem demara o strategie care să ducă cât mai rapid la dezvoltarea turistică a localității. Ca urmare a obținerii acestui statut, atât Primăria Peștișani, cât și cetățenii și agenții economici din comună, vor putea obține mult mai ușor finanțări europene pentru investiții în toate domeniile”, a anunțat primarul Cosmin Pigui, care a ținut să precizeze că „acest statut nu înseamnă creșteri de impozite și taxe, ci doar avantaje pentru toți”.
Bani europeni pentru pensiuni
Până la acest moment, în România sunt atestate 51 de stațiuni turistice de interes național și 77 de interes local.
Noile stațiuni vor avea șanse mai mari în atragerea de finanțări nerambursabile. Spre exemplu, investitorii ar putea accesa finanțări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice, fapt ce va contribui la creșterea numărului turiștilor de pe piața internă și externă.
„De asemenea, având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în localitățile atestate stațiuni turistice vor genera efecte benefice pentru dezvoltarea economică și creșterea calității vieții a rezidenților acestor zone”, anunță Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri.
Totodată, pentru a sprijini dezvoltarea localităților care au potențial turistic ridicat și dispun de resurse turistice, dar sunt situate în zone montane cu relief neuniform sau cuprind arii protejate în care nu se poate interveni, au fost completate criteriile de atestare a stațiunilor turistice, în sensul permiterii sistemelor individuale de colectare și epurare, care asigură același nivel de protecție ca și sistemele centralizate de canalizare și epurare.
I.I.