Comisii întrunite după alunecarea de la Samarineşti

138

alunecariO comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Gorj, Consiliul Judeţean Gorj, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Gorj şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă s-a deplasat în comuna Samarineşti, în urma evenimentului produs după alunecarea de teren.

Potrivit raportului comisiei formate în baza Ordinului Prefectului, în data de 29 martie, în comuna Samarineşti, satul Valea Bisericii, punct Obârşe, pe fondul precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă, s-a produs un accident tehnic, constând într-o alunecare şi surpare de teren, pe o lăţime de aproximativ 150 m şi o lungime de 400 m, care a afectat gospodăria unei familii. În urma acestui eveniment, au fost distruse o casă construită din lemn acoperită cu ţiglă, anexele gospodăreşti şi împrejmuiri.

Organele locale au acţionat de urgenţă evacuând cele şase persoane, animale şi bunurile existente în gospodărie. Din fericire, au fost recuperate şi o parte din materialele de construcţie, neînregistrându-se victime.

Comisia a întocmit o notă de constatare şi a dispus monitorizarea în continuare a fenomenului şi informarea de urgenţă a organelor abilitate în cazul extinderii şi amplificării acestuia, interzicerea accesului în zonă a persoanelor neautorizate, în scopul prevenirii producerii unor eventuale accidente. Totodată, au fost iniţiate demersurile pentru obţinerea de fonduri necesare efectuării unor studii geotehnice, pentru stabilirea cauzelor producerii fenomenului, a unor expertize tehnice de specialitate şi a unor documentaţii tehnice pentru luarea eventualelor măsuri de stabilizare şi consolidare a terenului în zona respectivă.

Aceste demersuri vor fi iniţiate după consultarea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, referitor la lucrările miniere efectuate în zonă până în anul 2002 (Mina Boca).

De altfel, instituţiile judeţene vor demara o acţiune de obţinere de fonduri necesare pentru sprijinirea familiei afectate, în vederea reconstruirii locuinţei pe un alt amplasament.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here