Comemorarea Eroilor „Detașamentului Păuliș”

1056

Grupul Asociației „Păuliș” al cărei președinte este domnul col. v. r. (rtr.) Mihai Popescu din Pitești, prezent la manifestările prilejuite de împlinirea a 74 de ani de la eroicele lupte duse de „Detașamentul Păuliș” a fost alcătuit anul acesta, 2018, din 23 de persoane, din care 15 de la Argeș: col. v. r. (rtr.) Mihai Popescu (supraviețuitor), preot Pufu Gheorghe, Niță Marin, Gava Radu, Tomegea Pavel, Voiculescu Dumitru, Bulacu Ion, Popescu Eugen, Dincă Savian, Bănaș Nicolae, Ruscea Ion, Moșoiu Olga, Popa Elena, Voiculescu Elena și Eana Vlad Luminița, 4 de la Brașov: col. v. r. (rtr.) Bebe Osman (supraviețuitor), Alexandru Osman, Ioan Ghețe și Dumitru Hulicenco și 4 de la Gorj: Gheorghe Bușe, Victorița Stolojanu, Viorica și Vasile Ionescu (fiu de supraviețuitor) și a fost cazat la Hotelul „Akademos” al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad în perioada 14 – 16 septembrie 2018. Prefectura Arad a asigurat și transportul, cu un autobuz local, de la Arad la Radna și Păuliș, sâmbătă 15 septembrie, dar și duminică, 16 septembrie 2018, în localitățile Ghioroc și Păuliș. Centrul Militar Arad a pus la dispoziția noastră un ofițer în persoana maiorului Dănuț Butișanu, născut la Țânțăreni, județul Gorj, care a coordonat desfășurarea programului stabilit de autoritățile locale și județene.
Duminică a fost o zi de comemorare a eroilor căzuți pe frontul de vest unde s-au dus luptele „Detașamentului Păuliș” pentru apărarea Defileului Mureșului pe aliniamentul: Cladova-Păuliș-Miniș-Ghioroc-Cuvin.
Dimineața, la ora 08.25 autobuzul condus de Alin Hobeanu, născut la Bâlteni, județul Gorj, a plecat cu noi din fața hotelului și la ora 09.00 am ajuns la Primăria Ghioroc. Acolo am fost întâmpinați de către domnul primar Popi-Morodan Corneliu și viceprimarul Hedean Nicolae, amândoi de la PNL. Ne-au poftit la primărie unde ne-au dat un mic dejun. La ora 09:25 am plecat cu autobuzul la Cimitirul din satul Cladova, comuna Păuliș. Am fost așteptați de primarul comunei Păuliș, domnul Ioan Turcin. Am urcat cale de aproximativ 200 m pe un drum greu accesibil, pe jos, până la cimitir unde este și un monument ridicat pentru slava Eroilor din Detașamentul Păuliș. Pe monument sunt trecuți următorii eroi: Slt. Boian Constantin, serg. Olariu Gheorghe și Stoichină Traian, caporalii Brează Constantin, Burai Nicolae, Dobrei Gheorghe și Ienășel Dumitru, fruntașii Bona Ioan și Matica Iosif, soldații Ambruș Busuioc, Borduș Mihai, Mazilenschi Dumitru, Mircea Tudor, Mutașcu Petru, Ogioaie Gheorghe, Popa Crăciun și Ricica Carol. Sub numele lor stă scris „EROII NU MOR NICIODATĂ”. Grupului nostru li s-au adăugat și un grup de săteni care au adus coșuri cu alimente pentru parastas. Oficierea slujbei de pomenire a eroilor a fost săvârșită de preotul grupului nostru Pufu Gheorghe și preotul satului. Col. v. r. (rtr.) Mihai Popescu, supraviețuitor al acelor lupte a povestit evenimentele trăite de el și de colegii săi, iar primarul Ioan Turcin a rostit cuvinte de laudă pentru eroii trecuți pe acest monument, dar și pentru supraviețuitori. Am depus o coroană de flori, iar la final am făcut o fotografie de grup și am servit din bucatele dăruite cu generozitate de localnici, apoi am coborât la autobuz.
La ora 10.20, am plecat la monumentul din satul Barațca. Acolo, pe crucea așezată pe o piramidă făcută din piatră mare de râu, sunt trecuți următorii eroi: Serg. maj. Călin Tănase și elevii sergenți: Bădoniu Constantin, Bălescu Păun, Militaru Nicolae, Plopșoreanu Apostol, Popescu Emil, Suciu Alexandru și Weichert Corneliu. Deasupra numelui lor stă scris următorul mesaj cu majuscule: „CINSTE ȘI GLORIE EROILOR CĂZUȚI ÎN LUPTĂ CONTRA FASCISMULUI”. Menționez că trei dintre elevi erau din județul Gorj, și anume: Bălescu Păun din Mătăsari, Militaru Nicolae din Bălești și Plopșoreanu Apostol din Plopșoru, toți trei din Comp. 5, uciși în prima zi de luptă, pe 13 septembrie 1944. Aceștia au fost uciși de un avion venit din zona Munților Zarand. Au fost răniți și alți 22 de elevi sergenți. Și aici a fost săvârșită o slujbă de pomenire de către preotul Pufu Gheorghe, s-au depus două coroane de flori, una din partea noastră și una din partea Primăriei și au rostit cuvinte evocatoare col. v. r. (rtr.) Mihai Popescu și primarul Ioan Turcin.
Am continuat deplasarea și la 10.40 eram la Statuia Eroului căpitan Fătu Ioan amplasată într-un parc din apropierea Bisericii din Păuliș. După săvârșirea slujbei de pomenire făcută de preotul Pufu Gheorghe, s-au depus două coroane de flori, iar col. v. r. (rtr.) Mihai Popescu și primarul Ioan Turcin au evocat faptele de arme ale acestui ofițer și anume: „S-a născut în 27 martie 1912, în localitatea Buciumi (aflată azi în județul Bacău). A urmat studii la Școala militară de ofițeri de infanterie, pe care le-a absolvit în 1 iulie 1935. A fost avansat sublocotenent și numit comandant de pluton în Regimentul 16 dorobanți. Și-a continuat pregătirea militară la Școala specială de aplicație din Sibiu (1936-1937), apoi, la 25 octombrie 1939, a fost avansat la gradul de locotenent. În 23 august 1944 avea gradul de căpitan și era comandant al Companiei 6 Pușcași a Școlii de subofițeri de infanterie în rezervă din Radna. În ziua de 13 septembrie 1944, după ce trupele Ungariei horthyste au atacat dinspre vest teritoriul României și au ocupat Aradul, compania a 6-a a căpitanului Fătu din cadrul Detașamentului Păuliș (comandat de colonelul Alexandru Petrescu) a fost instalat în dispozitivul de luptă din spatele unui șanț anticar aflat la vest de Păuliș, având misiunea de a opri pătrunderea inamicului în defileul Mureșului. În fruntea Companiei a 6-a Pușcași, formată din elevi sergenți, căpitanul Fătu a respins în zilele următoare atacurile unităților din Divizia blindată „Budapesta”, provocându-le pierderi grele. În ziua de 15 septembrie 1944 a apărat cu dârzenie podul peste Mureș, ucigând cinci militari maghiari în lupta corp la corp, printre care un căpitan și un sublocotenent. A fost ucis în urma unui atac inamic la baionetă sau lovit de o grenadă, după alte surse. Compania sa a trecut în contraatac, iar trupele inamice au fost respinse. În urma acestei lupte au rezultat 367 de morți și 13 tancuri distruse și au fost capturați 58 de prizonieri.
La ora 11.00 am ajuns la Crucea metalică de la Șanțul Anticar unde s-au dus cele mai crâncene lupte pentru oprirea trupelor Diviziei blindate Nr. 1 ungară „Budapesta”. Și aici ca și până acum, s-a făcut slujba de pomenire, s-au depus două coroane de flori, iar cei doi supraviețuitori ne-au arătat locurile unde au luptat și unde au fost răniți.
După 5 minute de la plecarea de la șanțul anticar am ajuns la Biserica din Miniș, sat al comunei Ghioroc. Aici ne-au primit părintele Ioan Rusu, primarul Popi-Morodan Corneliu și viceprimarul Hedean Nicolae, cu un grup mare de săteni și o masă plină de bucate pentru parastas. Slujba de parastas în cinstea eroilor s-a săvârșit de către părintele Ioan Rusu și preotul Pufu Gheorghe. S-au depus coroane de flori la monumentul din curtea bisericii, iar cei doi veterani au povestit despre luptele duse în toamna anului 1944. Un cetățean din comună și primarul au rostit alocuțiuni evocatoare. Pe monument sunt trecuți următorii eroi ai Detașamentului Păuliș: Slt. Popescu Darius, sg. maj. Bicha Ernest și elevii sergenți: Atanasiu Constantin, Băbălău Alexandru (din Brănești – Gorj), Bleich Carol, Codreanu Vasile, Dobrițoiu Ion, Dumitrescu Ioan, Jianu Scarlat, Lungulescu Constantin, Pudică Marin, Radu Ilie, Selea Constantin, Stamatoiu Gheorghe (din Bălești – Gorj), Buliga Dănuț, Bânei Tria, Birău Dumitru, Brădean Ioan, Denelean Vasile, Demșorean Teodor, Neamț Teodor, Nicdin Gheorghe, Noroi Dumitru, Noroi Petru, Petrișor Lazăr, Șeran Ioan, Șeran Nicolae și Steau Francisc. După ce și aici locuitorii ne-au dat de pomană câte un pachet cu alimente, în care era un colac, o felie de cozonac, un măr, prăjituri și un pahar cu colivă și ne-au potolit setea cu tot felul de băuturi. Ne-am luat la revedere de la săteni, care ne-au invitat să venim și la anul, ne-am urcat în autobuz și după câteva minute de mers am ajuns la monumentul eroilor de lângă biserica satului Cuvin, unde s-a făcut o slujbă și s-au depus coroane de flori. De aici am plecat la Primăria din Ghioroc, unde am luat masa de prânz alături de primar și viceprimar. La final, le-am mulțumit gazdelor pentru tot ce-au făcut pentru slava eroilor căzuți la datorie pe aceste meleaguri, pentru grija și ospitalitatea față de noi și le-am promis că vom veni și la anul. La ora 14.10 ne-am luat rămas bun și am plecat la Târgu-Jiu cu autoturismul personal al familiei Ionescu.
Am rămas cu o impresie plăcută despre modul cum sunt elogiați eroii pe aceste meleaguri și cât de mult se implică autoritățile locale alături de biserică și săteni pentru săvârșirea parastaselor închinate eroilor și în mod special celor din „Detașamentul Păuliș”. Cinste lor și glorie eternă Eroilor Detașamentului Păuliș”!
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv al Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria” – Filiala Județului Gorj (A.N.C.E.„R.M.” Gorj)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here