“Colocviile Brâncuşi” ediţia 2017 iau startul mâine, la Târgu-Jiu

547

La 60 de ani de la moartea părintelui sculpturii moderne, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică “Constantin Brâncuşi”, Muzeul Judeţean Gorj, Universitatea “Constantin Brâncuşi” şi Liceul de Artă “Constantin Brăiloiu” organizează la Târgu-Jiu, în perioada 15-16 martie 2017, un amplu eveniment înscris sub genericul “Brâncuşi eternul”, eveniment ce face parte din seria manifestărilor culturale desfăşurate în cadrul “Colocviilor Brâncuşi”.

Manifestările încep pe data de 15 martie 2017, ora 10.00, la cinematograful “Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu, cu prezentarea filmului “Brâncuşi”, producţie din anul 1996, în regia lui Cornel Mihalache. În aceeaşi zi, de la ora 17.00, la Galeriile Municipale de Artă va avea loc vernisajul expoziţiei “Desenul Post-Brâncuşi”, eveniment al cărui director de proiect este pictorul Vasile Fuiorea, preşedintele filialei Târgu-Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România. În cadrul aceluiaşi eveniment, de la orele 18.00, se vor lansa cărţile “Brâncuşi” de Ana Calina Garaş şi “Coada dracului – Cartea înstrăinării” de Bata Marianov.
Graphic1Evenimentele culturale vor continua în data de 16 martie 2017, tot de la ora 10.00, cu conferinţa “Constantin Brâncuşi – necesitatea înfiinţării unui Muzeu Naţional de Artă Modernă”, susţinută de Pavel Şuşară în sala de conferinţe a Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Campusul studenţesc “Debarcader”. Conferinţa va fi urmată de o dezbatere pe această temă. De asemenea, în program vor fi incluse discuţii şi prezentări făcute de arhitectul Dorin Ştefan, referitoare la stadiul proiectului de amenajare şi modernizare a străzii “Calea Eroilor”, o succintă prezentare a rezultatelor obţinute în urma cercetărilor efectuate în cadrul procesului de monitorizare a ansamblului brâncuşian, iar directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, domnul Ştefan Bâlici, va prezenta stadiul întocmirii dosarului de includere a Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO. La toate aceste evenimente sunt aşteptaţi să participe ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, autorităţi publice locale, parlamentari, membrii consiliului ştiinţific al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”, critici şi istorici de artă.
În după-amiaza aceleaşi zile, de la orele 14.00, va avea loc în Parcul Central, între Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii, vernisajul expoziţiei “Brâncuşiana copiilor”, curator al acestui eveniment artistic dedicat tinerelor talente fiind Daria Haidău, directorul Liceului de Artă “Constantin Brăiloiu”. La Universitatea “Constantin Brâncuşi” (Campus studenţesc “Debarcader”), la orele 14.30, se va lansa cartea “Documente din arhivele naţionale ale judeţelor Gorj şi Dolj cu privire la Ansamblul sculptural brâncuşian de la Târgu-Jiu”, coordonată de dr. Sorin Lory Buliga şi Adina Andriţoiu, consilieri în cadrul Centrului “Brâncuşi”. Manifestările se vor încheia, la ora 17.00, cu vernisajul expoziţiei “Versant aleatoriu” a sculptorului Nicolae Fleissig. Evenimentul ce se va desfăşura la Muzeul Judeţean Gorj şi va fi prezentat de criticul de artă Pavel Şuşară.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here