Preşedintele Colegiului Medicilor Gorj, Ana Băleanu, cei trei vicepreşedinţi, doctorii Adonis Bălan, Valentin Ciungu şi Emil Sandu, dar şi secretarul acestui for, Lorelei Narcis Buşu, şi-au pierdut, de la finalul săptămânii trecute, scaunele. Alături de aceştia au rămas fără funcţii încă opt membrii ai Colegiului Medicilor Gorj, totul în urma unei acţiuni făcute la instanţă de către doctoriţa Maria Băluţă, care, astfel, a contestat rezultatul alegerilor pentru acest organism, ales în noiembrie 2011. După ce procesul s-a judecat la Târgu-Jiu, Craiova şi Bucureşti, la finalul săptămânii trecute, acţiunea medicului Băluţă a avut câştig de cauză. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie invalidează, prin această sentinţă, alegerile de acum trei ani şi lasă Colegiul Medicilor Gorj fără conducere şi în situaţia de a repeta alegerile. Hotărârea are însă repercusiuni de ordin financiar, deoarece, timp de trei ani cei 13 membrii ai CMR Gorj au fost remuneraţi pentru poziţiile ocupate. Lor li s-au decontat deplasări, diurne şi alte cheltuieli care acum, în mod normal, ar trebui returnate.
Pe 21 noiembrie 2011, 12 medici specialişti şi un medic de familie câştigau alegerile organizate la Colegiul Medicilor Gorj. Dintre cei 13 s-a ales apoi conducerea CMR Gorj, Ana Băleanu rămânând preşedinte pentru un nou mandat, şi avându-i vicepreşedinţi pe doi medici specialişti şi un medic de familie. La scurt timp după alegeri, nemulţumită de felul în care scrutinul a fost organizat, dr. Maria Băluţă, preşedinta Societăţii Profesionale a Medicilor de Familie Gorj contestă alegerile. Se adresează instanţei de judecată din Gorj şi deschide proces împotriva Colegiului Medicilor Gorj, cerând anularea alegerilor, a Colegiului Medicilor din România şi a Comisiei Centrale din cadrul Colegiului Medicilor din România. În septembrie 2012, Tribunalul Gorj decide că nu este instanţa competentă pentru soluţionarea cauzei şi transmite dosarul spre Curtea de Apel Craiova, ca şi instanţă competentă. Procesul se reia astfel în Bănie în 25.10.2012. Procesul se derulează pe parcursul a trei luni de zile, instanţa respingând însă cererea doctoriţei reclamante. Aceasta nu se mulţumeşte cu sentinţa dată şi face recurs la Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie.
Băluţă câştigă la foc automat
La trei luni, procesul se repune pe rol, dar la instanţa din Capitală. Se derulează însă cu pauza vacanţei judecătoreşti ca pe data de 23 octombrie 2014, după doar două termene, să se dea şi o sentinţă irevocabilă. Astfel, conform Deciziei nr.3960/23.10.2014 instanţa “admite recursul declarat de Băluţă Maria Mihaela împotriva Sentinţei nr.31 din 25 ianuarie 2013 a Curţii de Apel Craiova – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Modifică sentinţa atacată. Admite, în parte, acţiunea în sensul că anulează Decizia nr.19/21.11.2011 privind validarea alegerilor pentru Colegiul Medicilor Gorj. Menţine soluţia privind respingerea acţiunii referitoare la alegerile pentru Colegiul Medicilor din România”.
Sentinţa decapitează, astfel, Colegiul Medicilor Gorj, rămas acum fără decidenţi. Deşi am încercat să o contactăm telefonic pe Maria Băluţă, aceasta nu a răspuns pentru a comenta demersul său juridic împotriva Colegiului Medicilor Gorj.
Cine plăteşte cheltuielile Colegiului Medicilor pe ultimii 3 ani?!
De la finalul săptămânii trecute vestea privind sentinţa instanţei supreme a făcut înconjurul judeţului, mai mulţi medici de familie bucurându-se că acţiunea a fost iniţiată de un reprezentant al lor. Cadrele medicale din judeţul nostru consideră însă că, acum, Colegiul Medicilor Gorj trece printr-o criză care se va lăsa cu urmări de ordin financiar pentru cei care s-au bucurat de privilegiile funcţiilor de conducere, de moment ce alegerea lor este invalidată, la ora actuală, de instanţă.
Minodora Sucea
Anamaria Stoica
felicitari doamna Baluta!Ana Baleanu si acolitii ei au saracit colegiul si au acoperit toate rahaturile altor medici =complici din judet.