Codul Muncii, modificat datorită gorjeanului Sorin Torop

511

Recent a intrat în vigoare noul Cod al Muncii. Modificarea acestuia se datorează unui gorjean, care în urmă cu doi ani a început o luptă cu sistemul, adresându-se Comisiei Europene. Sorin Torop, angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, fost lider sindical la momentul demarării demersurilor respective, a reuşit să influenţeze modificarea Codului Muncii.

Lupta pentru modificarea Codului Muncii a început în luna iunie 2012, când la DGASPC Gorj, angajaţii care aveau concediu medical mai mult de 10 zile, s-au trezit că li se taie din concediul de odihnă o zi, două, trei, sau mai multe, scrisoare1conform art. 145 alin 2 din Codul Muncii, ajungând astfel la un rest de concediu de odihnă de 10, 12 sau 15 zile.
SANITAS Gorj dorind să vină în sprijinul membrilor săi a formulat peste 20 de sesizări la diverse instituţii naţionale şi europene, inclusiv la Comisia pentru Petiţii a Comisiei Europene, sesizând faptul că Statul Român a încălcat scrisoare2legislaţia UE. După o aşteptare îndelungată, victoria lui Sorin Torop este apreciată acum de toţi românii. „Modificarea codului muncii este o mare realizare a sindicatului SANITAS dar şi a mea personal. Totul a început în anul 2012, pe timpul guvernării Boc, când în urma ambiguităţii codului muncii adoptat în anul 2011, angajaţilor scrisoare3DGASPC Gorj, inclusiv membri de sindicat SANITAS, care intrau în concediu medical mai mult de 10 zile, li se diminua concediul de odihnă. Lucru destul de grav deoarece se încălca legislaţia europeană. Conform directivelor europene, concediul de odihnă în Europa este de minimum 20 de zile. Ori la DGASPC Gorj se ajunsese ca un angajat scrisoare4care intra în concediu medical, să aibă sub 20 de zile de concediu de odihnă. Pentru a remedia această anomalie am depus peste 22 de sesizări şi petiţii la diverse instituţii naţionale si europene. În final, la începutul anului 2014 Comisia Europeană a dat un ultimatum României ca în termen de 2 luni să remedieze situaţia existentă, lucru finalizat prin modificarea unui cod al muncii, zilele trecute. Este o dovadă a faptului că se poate şi recomand tuturor cărora li se încalcă drepturile să lupte pentru ele şi să nu-şi abandoneze cauza iar dacă sunt membrii de sindicat Sanitas să apeleze cu încredere la liderii lor”, a mărturisit Sorin Torop.

Liderul Sanitas Gorj, mândru de Torop
Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj şi-a exprimat public aprecierea la adresa lui Sorin Torop pentru reuşita privind modificarea Codului Muncii. „Felicitări SORIN TOROP! Datorită intervenţiei tale către Comisia Europeană în legătură cu abuzurile ce se întâmplă în România, din cauza ambiguităţilor codului muncii, în legătură cu acordarea scrisoare5concediului de odihnă, astăzi avem un cod al muncii revizuit, modificat. Comisia Europeană a răspuns rapid la sesizarea ta şi a obligat statul român să modifice codul muncii. Încă o dată, felicitări şi îţi mulţumesc în numele scrisoare6tuturor celor cărora le-ai rezolvat problemele de acest gen”, a scris Popa pe contul său de pe o reţea de socializare.
Potrivit noului Cod al Muncii, concediul medical, cel de maternitate, precum și concediul pentru îngrijirea copilului scrisoare7bolnav, vor fi considerate zile de muncă. Odată cu modificarea Codului Muncii, salariaţilor li se vor scădea din vechime concediile fără plată şi absenţele nemotivate. Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor de muncă aplicabile. În cazul în care salariatul, scrisoare8din motive justificate, nu poate efectua integral sau parţial concediul de odihnă anual, la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat, într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor .
Minodora SUCEA

1 COMENTARIU

  1. Ma lasi …..hai ca mai e un pic si Gorjeanul il propune prim ministru pe Torop.Las ca i a dat Cotruna….alt mare premiant al Ziarului Gorjeanul….post de director cind el toata viata lui a frecat menta … .dar a plins la usa cui trebuie si a pupat in dos la nivel mare …..iar altii care muncesc de rup au fost schimbati din directori de marele C…….O intrebare nea Cotruna cum vei raspunde tu pt fantomele de posturi de director create…..ce fac ma oamenii pusi sefi de tine genMarina si Pasare din opt ore ei nu fac decit sa si bea cafeaua impreuna si sa stea toata ziua bot in bot ……iar preferatele tale stau la tigara si cafea si se lauda ca le faci toate voile numai daca ridica un deget……ce ai avut cu dl Diaconescu de l ai schimbat ti erea frica ….ca nu mai poti manarii cu un om corect ca el.Las ca vine el director ca psd …papa….iar pdl e pe val si sa vezi tu cum zboara toti plopistii tai ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here