Toate persoanele care au realizat stagii într-un stat al Uniunii Europene pot solicita, în momentul în care îndeplinesc condiţiile pentru o categorie de pensie, un drept de pensie atât conform legislaţiei naţionale, cât şi conform legislaţiei statului comunitar unde a lucrat. Regulamentele în materie nu impun criterii noi, dar fiecare stat îşi aplică propria legislaţie în ce priveşte vârstele de pensionare, stagiile necesare, vechimea în anumite domenii dacă e cazul.
Potrivit conducerii Casei Judeţene de Pensii Gorj, în prezent se achită 17 pensii comunitare în dolari americani, dolari canadieni şi în euro.
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a încheiat un parteneriat cu sucursala din România a unei bănci prin intermediul căreia pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale cuvenite beneficiarilor sistemului public se transferă în străinătate, într-un cont bancar deschis de aceştia la o bancă de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere obişnuită, după caz.
Pentru a putea beneficia de drepturile de pensie în ţările în care s-au stabilit, beneficiarii nerezidenţi aflaţi în plată au obligaţia de a transmite anual, până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, un certificat de viaţă. Acesta este transmis de către toţi beneficiarii cu domiciliul în străinătate, ca urmare a unor notificări primite anual de la Casa Judeţeană de Pensii, cu menţionarea termenului maxim până când poate fi transmis certificatul de viaţă.
I.M.