CJP Gorj are în plată 17 pensii internaţionale

247

Toate persoanele care au realizat stagii într-un stat al Uniunii Europene pot solicita, în momentul în care îndeplinesc condiţiile pentru o categorie de pensie, un drept de pensie atât conform legislaţiei naţionale, cât şi conform legislaţiei statului comunitar unde a lucrat. Regulamentele în materie nu impun criterii noi, dar fiecare stat îşi aplică propria legislaţie în ce priveşte vârstele de pensionare, stagiile necesare, vechimea în anumite domenii dacă e cazul.
Potrivit conducerii Casei Judeţene de Pensii Gorj, în prezent se achită 17 pensii comunitare în dolari americani, dolari canadieni şi în euro.
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a încheiat un parteneriat cu sucursala din România a unei bănci prin intermediul căreia pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale cuvenite beneficiarilor sistemului public se transferă în străinătate, într-un cont bancar deschis de aceştia la o bancă de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere obişnuită, după caz.
Pentru a putea beneficia de drepturile de pensie în ţările în care s-au stabilit, beneficiarii nerezidenţi aflaţi în plată au obligaţia de a transmite anual, până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, un certificat de viaţă. Acesta este transmis de către toţi beneficiarii cu domiciliul în străinătate, ca urmare a unor notificări primite anual de la Casa Judeţeană de Pensii, cu menţionarea termenului maxim până când poate fi transmis certificatul de viaţă.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here