CJP Gorj a încasat aproape 2,5 milioane de lei pentru contractele de vechime

931

Aproape 500 de oameni din judeţul nostru s-au asigurat retroactiv la sistemul asigurărilor sociale, în aproape doi ani de la intrarea în vigoare a legii care le permitea să îşi cumpere vechime la pensie pentru perioade de timp din ultimii cinci ani în care nu au fost asiguraţi.

Data limită pentru încheierea acestor contracte în vederea cumpărării de vechime s-a încheiat la 31 decembrie 2018. până la acea dată, oamenii care nu s-au pensionat încă şi-au putut cumpăra vechime la pensie pentru perioade de timp din ultimii cinci ani în care nu au fost asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale, potrivit Legii nr. 186 din 2016, actualizată prin Legea nr. 238 din 2017. Pentru a se asigura retroactiv la pensie, gorjenii au încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii contracte de asigurare socială în care specifică perioadele din ultimii cinci ani de zile în care vor să achite retroactiv contribuţia de asigurări sociale. De asemenea, a fost dată posibilitatea de a încheia mai multe contracte de asigurare socială cu precizarea că perioadele însumate pentru care cumpără vechime la pensie să nu depăşească cinci ani calendaristici.
„Până la termenul de 31 decembrie 2018, am avut încheiate un număr de 485 de contracte de asigurare socială, cu un total sume încasate de 2.489.022 de lei. Numărul total de luni achitate a fost de 9.112. Am avut, de asemenea, şi 14 contracte încheiate pe o perioadă maximă de cinci ani, suma plătită în medie pentru fiecare contract de acest tip fiind de 20.971 de lei”, a declarat Valentin Stegăroiu, directorul adjunct al CJP Gorj.
La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, a avut de completat o declaraţie, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, dar şi că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului.
Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care oamenii achită contribuţia de asigurări sociale, este cuprinsă între salariul minim brut garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care solicita asigurarea în sistemul public de pensii şi valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Cei mai mulţi români care au cumpărat retroactiv vechime la pensie sunt din: Bucureşti, Constanţa, Prahova, Galaţi, Iaşi, Braşov, Bacău, Timiş, Neamţ şi Suceava.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here