CJ Gorj finanțează un sistem modern de încălzire la Secția Dermato-venerice

402

Prin bugetul propriu al județului Gorj pentru anul 2016, au fost alocate fondurile necesare achiziționării serviciilor de proiectare și execuției lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiție “Sistem de încălzire la secţia Dermato – venerice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu- Jiu, locaţia str. A.I.Cuza”. Valoarea proiectului se ridică la 195,067 mii de lei cu TVA, durata de execuție fiind o lună.

Spitalul nr. 1 funcţionează ca unitate sanitară în cadrul Spitalului de Urgență Târgu-Jiu și se află amplasat pe str. A.I. Cuza, în municipiul Târgu-Jiu. Secţia Dermato-venerice este situată în incinta Spitalului nr. 1, în partea de N-V, şi este o construcție realizată în anul 1896, tip parter, având o suprafaţă de aproximativ 400 mp. Secţia are un sistem de încălzire local pe gaze naturale, încălzirea făcându-se cu sobe de teracotă. Din punct de vedere economic, acest sistem de încălzire este costisitor, deoarece, conform normelor în vigoare, anual, se impune curăţirea, atât a coşurilor, cât şi a sobelor, iar datorită faptului că acestea sunt foarte vechi şi prezintă fisuri, gazele nearse pot periclita siguranţa bolnavilor şi a salariaţilor. De asemenea, livrarea apei calde menajere către bolnavi nu se poate realiza în momentul actual. Având în vedere vechimea instalației existente și condițiile în care funcționează aceasta, se impune modernizarea sistemului de încălzire, respectiv montarea unei centrale termice care să furnizeze, pe lângă căldură și apă caldă, realizarea distribuției pentru agent termic, montarea de corpuri de încălzit etc.

Finanțare de la CJ
Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, cuprinde, ca elemente tehnico – economice structurale, valoarea totală a investiției, durata de realizare a investiției și principalele categorii de lucrări, fiind supusă, spre analiză, Comisiei Tehnico-Economică constituită la nivelul Consiliului Județean Gorj, obținându-se avizul favorabil nr. 12/2016, indicatorii tehnico-economici principali fiind prevăzuți în anexă la proiectul de hotărâre. Prin documentația elaborată, se propune refacerea sistemului de încălzire a imobilului utilizând o tehnologie modernă, prin folosirea unor centrale termice proprii, alimentate cu combustibil gazos, rețea de distribuție executată cu conducte din cupru și corpuri de încălzire din radiatoare de oțel. Centralele termice vor fi cu funcționare în condensație, iar corpurile de încălzire de tip radiatoare din oțel vor fi prevăzute cu robineți cu cap termostatat. “Încălzirea prin sisteme centralizate şi utilizarea tehnologiilor moderne de producere, transport şi distribuţie a energiei termice oferă următoarele avantaje: eficienţa energetică ridicată; exploatare simplă din partea consumatorului; siguranţă pentru consumator, comparativ cu sobele de teracotă; poluare redusă, prin alegerea surselor de energie termică tip centrale termice în condensație, comparativ cu sobele de teracotă; facilitatea aplicării unor politici (locale) de investiţii în domeniul eficienţei energetice, a îmbunătăţirii calităţii mediului etc”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție “Sistem de încălzire la secţia Dermato -venerice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu, locaţia str. A.I.Cuza”.
Consilierii județeni au aprobat, în ședința din data de 28 iulie, indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiție.

Sobele de teracotă, înlocuite cu centrale termice
În vederea realizării sistemului de încălzire la secția Dermato-venerologie, se va renunța la sistemul de încălzire existent asigurat de sobele de teracotă echipate cu arzătoare clasice tip B2000, arzătoarele existente se vor demonta și întreaga instalație de utilizare gaze naturale existentă, executată în interiorul imobilului se va dezafecta.
Poziția contorului existent se va modifica, acesta urmând a fi reamplasat de pe fațada estică a imobilului pe cea vestică, scurtând, astfel, lungimea traseului noii instalații de utilizare a gazelor naturale. Prin modificarea poziției contorului de gaze naturale se reduc costurile investiției, dar și probabilitatea apariției scăpărilor de gaze naturale, prin utilizarea unui număr mai redus de îmbinări ale conductei de gaze naturale. Pe noua instalație de utilizare gaze naturale, înaintea intrării conductei în încăperea în care se vor monta centralele termice, se va intercala o electrovană ce va fi acționată de un detector automat de gaze naturale, în eventualitatea unor scăpări de gaze naturale în camera centralei.
Noua instalație de utilizare gaze naturale a fost redimensionată în funcție de debitele de calcul pe tronson și de configurația instalației de utilizare gaze naturale.
Obiectivul de investiție “Sistem de încălzire la secţia Dermato – venerice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu, locaţia str. A.I.Cuza” are o valoare totală (INV), inclusiv TVA (mii lei) în sumă de 195,067 mii de lei, lucrările urmând a fi executate într-o lună.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here