Ciurel asigură că CEO nu se privatizează pe pachet majoritar

370

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia(CEO), Laurenţiu Ciurel, a subliniat ieri în cadrul unei conferinţe de presă că declaraţiile conform cărora CEO s-ar privatiza pe pachet majoritar sunt doar politice. De fapt, privatizarea CEO nu s-ar face, asta şi pentru că unitatea stă destul de bine financiar, nu are datorii iar o astfel de privatizare nu s-ar impune.

Ciurel i-a liniştit astfel pe salariaţii unităţii, aproape 19.000 la număr, că privatizarea, atât de mult discutată în ultimele zile, este cuprinsă doar într-un memorandum realizat anul trecut, document ce va suferi modificări. Memorandumul a fost semnat în 2011, asta după ce chiar preşedintele ţării, Traian Băsescu, a declarat anul trecut pe 7 noiembrie în Germania că termocentralele din România s-ar putea privatiza. Astfel abia în 2011 a fost stipulată în memorandum privatizarea pe pachet majoritar. Deci apariţia memorandumului în presă, ca subiect de campanie, nu reprezintă descoperirea “apei calde”, crede Ciurel.

FMI cere recunoaşterea memorandumului
Anul acesta însă, în vară, lunile iunie-iulie, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional(FMI) au pus în discuţie recunoaşterea acestui memorandum, cei de la Fond fiind curioşi dacă Guvernul recunoaşte documentul, mai ales că a fost realizat de cei care au format fostul organism de conducere al ţării. Guvernul recunoaşte însă memorandumul dar precizează că pe parcurs anumite puncte din acesta vor fi renegociate. Documentul este semnat astfel de ministrul de Finanţe şi de Guvernatorul ţării, Mugur Isărescu.

Condiţiile FMI, depăşite
La revenirile ulterioare în ţară, reprezentanţii FMI şi cei de al Banca Mondială impun o supraveghere a companiilor de stat, şi a celor care compun acum CEO, dorindu-se eliminarea elementelor negative economic şi rentabilizarea lor. De aici a venit şi ideea privatizării companiilor în cauză, incluse pe lista de monitorizare. Monitorizarea companiilor a continuat şi după ce acestea au fost cuprinse în CEO, dar la ultima întâlnire cu reprezentanţii FMI, unităţile din Gorj depăşiseră cu mult parametrii economici stabiliţi de FMI. “S-au depăşit toate ţintele pe care FMI dorea să le ducă la îndeplinire în această companie”, a declarat Ciurel care a subliniat că privatizarea pe pachet majoritar nu se va face la CEO deoarece aici nu sunt probleme, nu sunt datorii, restante, există bani de încasat. De altfel la CEO nici nu s-au început proceduri pentru o astfel de privatizare şi nici nu există o intenţie în acest sens. Laurentiu Ciurel a explicat că-n condiţiile actuale de criză financiară, chiar şi listarea la bursă a 15% dintre acţiunile CEO va fi dificil de făcut. Şeful Executivului a precizat şi el recent că banii obţinuţi anul viitor din vânzarea a 15% din acţiunile CEO vor fi folosiţi pentru retehnologizarea companiei.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.