Ciupercile cumpărate din magazine, recomandate gorjenilor

971

Precum ciupercile după ploaie, aşa au apărut şi comercianţii ambulanţi, care vând mânătărci şi bureți la colţ de stradă. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia asupra pericolului la care se expun cei care consumă astfel de produse achiziţionate din locuri neverificate. Până în prezent, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu nu a fost semnalat nici un caz de intoxicaţie cu ciuperci, dar medicii recomandă precauţie.

Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj recomandă cetăţenilor să nu consume bureți cumpărați la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare. Intoxicaţiile cu ciuperci pot avea urmări grave, de aceea, populaţia este sfătuită să le consume doar pe cele achiziţionate din magazine. “Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea cu ciuperci recoltate direct din natură, sau cumpărate din locuri neavizate. Aceste intoxicaţii pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci, cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Din acest motiv, noi îi sfătuim pe cetăţeni să cumpere ciuperci din zone autorizate, din magazine şi hipermarketuri unde, înainte de a fi scoase la vânzare, ciupercile sunt atent verificate”, explică Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Nicio intoxicaţie, în 2016
Din fericire, până la această dată nu s-a semnalat nicio intoxicaţie cu ciuperci, după cum confirmă reprezentanții Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. „Nu am avut niciun caz de persoană intoxicată cu ciuperci, dar ele pot să apară, dacă oamenii nu sunt atenţi la ce consumă”, a precizat dr. Maddy Huzu, medic șef Unitatea de Primiri – Urgențe a SJU Târgu-Jiu.
Mulţi gorjeni culeg mânătărci, sau bureţi de pădure, fie pentru comercializarea acestora, fie pentru consumul propriu.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de plante, mai exact de felul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie, adică timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice. În general, potrivit specialiştilor, “intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin: tulburări digestive (greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatocelulară), tulburări neurosenzoriale (mioză – micşorarea pupilelor sau midriază – dilatarea pupilelor, agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă), tulburări cardiovasculare (bradicardie sau tahicardie, hipotensiune sau hipertensiune arterială), tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici, tulburări renale, simptome generale (frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau, dimpotrivă, hipersecreţie salivară şi renală)”.
Gravitatea intoxicaţiei cu ciuperci poate fi atât de mare, încât poate duce la deces.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here