Ciuboțica cucului (Primula veris)- beneficii şi proprietăţi

5420

Ciuboțica cucului este o plantă perenă sempervirescentă sau semi-veșnic verde ce crește până la înălțimea de 25 cm, cu o rozetă de frunze de 5-15 cm lungime și 2-6 cm lățime. Florile de un galben intens apar primăvara, în grupuri de 10-30 de flori împreună pe o singură tulpină.Fiecare floare are lățimea de 9-15 mm. Plante cu flori roșii și portocalii apar rar, dar pot fi răspândite local în zonele în care înfloresc hibrizi ai genului primula, permițând polenizarea încrucișată.
Compoziție: rădăcina conține saponozide triterpenice, zaharuri, taninuri, flavonozide, amidon, săruri minerale și altele; florile conțin flavonozide și saponozide, în timp ce frunzele conțin cantități mari de vitamina C și beta-caroten.
Acțiune farmaceutică:
– fluidifică secrețiile bronhice, emolient, expectorant, antispastic, sedativ, sudorific, decongestionant, cicatrizant, hemostatic, reglează și curăță sistemul venos
-are rol dilatator pentru vene

Mod de preparare și administrare:
– 2 lingurițe de plantă mărunțită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa timp de 15 minute acoperit apoi se va consuma de 3 ori pe zi câte o cană.
Decoct din 1 linguriță de rădăcină care se va pune la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi.
Extern se va folosi cantitatea dublă de plantă.
Vin- recomandat mai ales pentru afecțiunile inimii și venelor ca și pentru defectele de circulație ale sângelui. Se va căuta un vin de bună calitate, preferabil din struguri care nu au fost stropiți cu chimicale. Se va prefera vinul alb dulce. Se vor pune la 1 litru de vin 4 linguri de flori mărunțite. Este preferabil să se folosească flori proaspete, caz în care se vor pune 5-6 linguri de flori mărunțite. Se lasă timp de 8 zile agitând des. Se strecoară apoi. Se completează până la un litru cu vin. Se poate ca odată cu florile să se pună și 2 linguri de rădăcină de pătrunjel tocată mărunt, caz în care este mult mai eficient. Se va lua câte o lingură cu 30 de minute înainte de mese de 3 ori pe zi în cure de lungă durată.
-Sirop din rădăcină– se macină fin cu râșnița de cafea rădăcini uscate sau proaspete. Se va umple un borcan cam de 1\3 cu praf. Se pune peste acesta miere polifloră, până se umple borcanul. Se amestecă bine zilnic. Se ține închis la temperatura camerei. După 4 săptămâni se poate administra fără a se mai strecura în ceaiuri înainte de a se da se poate pune și puțin bicarbonat de sodiu alimentar înainte de administrare.Se poate folosi la următoarele afecțiuni: afecțiuni renale sau vezicale, afte, amețeală, apoplexie, ascită, boli de piept și gât, bronșite, calculi vezicali sau biliari, cefalee, contracții de natură nervoasă, astenii, contuzii, depresii, dureri de cap, dureri de ochi, echimoze, friguri, febră, ganglioni inflamați, gripă, guturai, hidropizie, inflamarea căilor respiratorii, insomnie, isterie, laringită, litiază urinară, inflamații ale miocardului (vin), migrene, nervozitate, nevralgii, plăgi, pneumonie, răceală, reumatism, rinite, rino-sinuzite, tuse de orice etiologie, tulburări gastrointestinale, ulcerații, umflături, varice (reglează și curăță circulația venoasă), vărsături, vertij.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here