Ofertă extrem de redusă de posturi didactice pentru titularizarea în învățământul gorjean. În acest an sunt doar nouă catedre titularizabile și 471 de candidați înscriși. Cele mai multe dosare au fost depuse de educatoare și învățătoare, numai că nu există niciun post pe care să-l ocupe pe perioadă nedeterminată.
Tinerii absolvenți care vor un loc de muncă în învățământ au foarte puține șanse să își găsească un post titularizabil anul acesta, pentru că în Gorj au fost scoase la concurs doar nouă astfel de posturi.
Cea mai mare concurenţă se anunţă la învăţământul preşcolar şi primar, dar la aceste specializări nu există nici un post titularizabil.
Lista posturilor
„La examenul de titularizare din acest an s-au înscris 471 de candidați. Din păcate, catedrele pe care acești candidați s-ar putea titulariza sunt într-un număr extrem de scăzut. Avem o catedră de agricultură – horticultură, una de arhitectură, trei de educație fizică și sport, două de muzică populară, una de muzică vocal-instrumentală și una de pregătire, instruire practică, estetică și igienă a corpului omenesc, respectiv la maiștri. Oferta de posturi este extrem, extrem de limitată”, a precizat inspectorul școlar general Dana Constantinescu.
Pe lângă posturile titularizabile, au fost scoate la concurs și posturile disponibile pentru o perioadă determinată. Pentru a deveni suplinitor, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
„Un absolvent de facultate, chiar dacă are un modul pedagogic, nu poate să suplinească ore într-o unitate școlară, deci să funcționeze ca profesor suplinitor, dacă nu susține acest examen de titularizare. Există catedre întregi, catedră însemnând un număr de 18 ore, deci un post de profesor, care sunt rezervate fie pentru un concediu creștere copil sau din alte motive, fie există un număr de ore la o anumită școală, de asemenea rezervate unui titular, poate fi chiar directorul unității școlare sau din alt motiv”, a mai punctat șefa ISJ Gorj.
Titularizare fără opțiuni
Aproape 100 de absolvente sau de cadre didactice care deja lucrează, dar nu sunt titulare, și-au depus dosarele pentru un post de educatoare.
Cele mai multe dosare au fost depuse pentru educatoare – 97, învățători – 60, discipline tehnice – 51, limba și literatura română – 37, educație-fizică – 37, limba engleză – 32, socio-umane – 29, matematică – 23, arte – 21, istorie – 12, geografie – 11, învățământ special – 10, informatică – 9, limba franceză – 8, fizică – 6, biologie – 5 și chimie – 2.
Acești candidați trebuie să susțină și o inspecție la clasă sau o probă practică, până la finalul lunii iunie.
Examenul de titularizare se va desfășura în luna iulie. Pentru a obține un post de titular, candidații trebuie ia cel puțin nota 7. Rezultatele sunt valabile 6 ani pentru a-și asigura în baza notei un post titular la o catedră.
I.I.