Ciobotărică a spart puşculiţa CEO

474

Noul manager al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, a făcut dispărută, peste noapte, economia la fondul de salarii de care pomenea la Comisia Paritară de luna trecută. Ciobotărică le promitea, cu nici două săptămâni în urmă, liderilor sindicali că le va acorda, la final de an, o altă primă în afara celei stipulate în CCM-ul pe 2015, şi asta deoarece, urmare a disponibilizărilor, s-ar fi făcut economii la fondul de salariu de 24 de milioane de lei. După numirea sa în funcţia lui Ciurel, încă actualul director al Diviziei Financiare a CEO, totodată, manager general, a anunţat aceiaşi lideri sindicali, ieri, că nu mai poate acorda nimic, deoarece economia în cauză nu mai există. Sindicaliştii Univers au vociferat în şedinţa extrem de tensionată de miercuri, liderii lui Adolf Mureşan ameninţând noua administraţie cu ieşirea în stradă.

Comisia Mixtă a CEO, întrunită, ieri, într-o şedinţă derulată pe parcursul a trei ore, s-a terminat fără un rezultat concret cu privire la banii ce se promiseseră la final de an pentru angajaţii companiei. Ciobotărică i-a dezamăgit pe sindicalişti după ce i-a anunţat, iniţial voalat, că nu mai există economii la fondul de salarii, iar banii în plus promişi cu zece zile în urmă nu se vor mai acorda. Ciobotărică a declarat însă, cu puţin timp înainte de şedinţă, jurnaliştilor, că există economii la fondul de salarii, evitând să spună dacă va acorda sau nu banii promişi sindicaliştilor pe când era doar director de Divizie. Deja, pe surse, se vehiculase că liderii care l-au susţinut pe actualul manager vor avea o surpriză neplăcută la acest capitol. Cu toate acestea, înainte de şedinţă, toţi cei intervievaţi, de la liderul SMEO la cei ai FNME, se arătaseră optimişti că li se vor da banii promişi, chiar după şedinţa de la Divizia Minieră.

Liderii FNME, destul de tăcuţi
În cadrul şedinţei de ieri, vorbele lui Ciobotărică, cum că nu se vor da banii promişi, cu câteva zile înainte de Crăciun, nu a stârnit însă vreo reacţie fulminantă a FNME, ştiut fiind că sindicaliştii de aici erau destul de revoltaţi când administraţia Ciurel le tăia din bani. Pârvulescu şi Mitrescu au acceptat, tacit, faptul că Ciobotărică nu îşi va respecta promisiunile financiare şi chiar au fost de acord să-i lase acestuia timp de gândire asupra acestui subiect.
Liderii sindicatelor independente au taxat imediat tăcerea FNME acuzând în şedinţă liderii că ar fi avut o întâlnire anterioară cu managerul în care ar fi tratat noile schimbări de directori din CEO şi reînfiinţarea vechilor firme sindicale, înfloritoare pe vremea lui Condescu.
Constantin Creţan, liderul FNME, a acuzat chiar, la adresa FNME, că ar fi făcut un pact cu administraţia Ciobotărică şi că astfel respectiva structură ar vrea să devină sindicatul “de casă” din CEO.
Cei de la FNME au contestat asta, în plen, în dezaprobarea celor de la Univers care au ameninţat că vor scoate, de sărbători, 10.000 de angajaţi în stradă.

Unde sunt banii?!
Liderii de sindicat din Univers, supăraţi şi pe tema viitoarelor disponibilizări, FNME-ul anunţând un număr de 500 de persoane care ar cere să plece anul viitor din companie, au întrebat unde sunt totuşi banii din economii. Aceştia au cerut să se acorde, la final de an, hrana de protecţie, prevăzută în CCM, adaosul la prima de vacanţă ce nu s-a dat din iunie, şi plata dublă a angajaţilor care muncesc în week-end şi în zilele de sărbători legale.
“Banii există cu siguranţă, dar ni s-a motivat că nu se pot da. În schimb ni s-au preconizat noi disponibilizări şi închideri de unităţi, asta în următorii doi ani de zile. Noi am cerut astfel ca CEO să fie transformat în SRL sau AF a băieţilor deştepţi din energie. Nu mă aşteptam la o schimbare atât de radicală a noului manager, în atât de scurt timp. Nu m-a uimit, în schimb, poziţia FNME, care a fost de acord, din prima, inclusiv cu viitoarele pierderi ale locurilor de muncă pentru actualii salariaţi. Sigur, de sărbători, noi, cei de la Univers, după discuţiile cu ministrul, vom fi, cu siguranţă în stradă”, a mai declarat Creţan.

Ciobotărică, acuzat că nu are onoare şi cuvânt
Liderii ameninţă acum că vor da administraţia în judecată, deoarece ştiu sigur că există economii la fondul de salarii. Din acest motiv, Ciobotărică a fost acuzat că nu are onoare şi cuvânt, el promiţând anterior promovării sale că va da banii, în tranşe, angajaţilor, mai exact 1200 de lei pentru fiecare salariat.
“Am fost optimist înainte de şedinţă că Ciobotărică îşi va respecta promisiunea de la ultima întâlnire când ne-a convins pe toţi că există bani de dat angajaţilor, la final de an. Am realizat la scurt timp, miercuri, că cele promise cu câteva zile în urmă nu se vor realiza, asta mai ales când am văzut tăcerea suspectă a celor de la FNME, care l-au susţinut pe manager chiar şi atunci când ne-a explicat că banii nu se dau, deşi ar exista. Eu sper ca Ciobotărică să-şi revizuiască totuşi atitudinea şi să acorde drepturile salariale angajaţilor care prestează la dublu, în urma disponibilizărilor, cu o tehnologie rudimentară şi supuşi accidentelor de muncă”, a declarat şi Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 de la UMC Lupoaia.

A lăsat loc de întors
La auzul veştii că vor ieşi angajaţii în stradă, noul manager a lăsat loc pentru o viitoare întâlnire cu liderii de sindicat, pe problema economiilor la fondul de salarii. Nu se cunoaşte când va avea loc aceasta, mai ales că spiritele s-au cam încins ieri la comisia CEO.
Anamaria Stoica

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here