Încă de săptămâna trecută, prin măsurile luate de Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru creşterea gradului de securitate a alegerilor şi imposibilitatea fraudării lor, era aproape limpede că ministrul Dan Nica şi-a tăiat craca. Aşa ceva nu dă bine în ochii lui Traian Băsescu, aflat de mai multă vreme în cădere liberă în sondaje.
Bâiguielile bocitoare ale premierului Emil Boc, cum că ministrul de Interne a pierdut strada şi, vezi Doamne, programul coaliţiei prevedea şi asigurarea liniştii populaţiei şi a ordinii publice. Abia acum şi-a adus aminte de faptul că poliţia aproape că nu există şi nici pe vremea ministrului de Interne Vasile Blaga situaţia nu era altfel!
Dar, mă rog, acela care pretinde că ia măsuri de capul lui şi nu la ordinul lui Traian Băsescu are şi o optică aparte, în apărarea deciziei dictatoriale, care seamănă cu o hotârâre prezidenţială, dacă tot bate până la alegerile din noiembrie. şeful Executivului a declarat: “Ministrul de Interne a făcut o afirmaţie potrivit căreia cineva se pregăteşte de fraudarea alegerilor prin turism electoral. Din nefericire sau din fericire, aceste afirmaţii nu s-au putut confirma. Este o afirmaţie gravă, care pune sub semnul întrebării legitimitatea scrutinului prezidenţial”, a explicat Emil Boc.
Să facem o scurtă paranteză. La alegerile europarlamentare, din 2009, în Gorj, au fost confirmate unele cazuri de turism electoral, ca şi în alte localităţi ale ţării. Acuzele au fost toate la adresa turismului electoral promovat de PD-L. Nu s-a luat nicio măsură!
Graba revocării ministrului de Interne, Dan Nica, vicepremier al Guvernului, în acelaşi timp, arată pericolul alunecării spre o dictatură a lui Traian Băsescu, prin vocea Premierului Emil Boc, care nu reuşeşte decât să execute ordinele de la Cotroceni. Iar dacă primul ministru acuză pentru o afirmaţie a colegului şi omologului său de la PSD în Guvern, noi ce-ar fi trebuit să credem despre alegerile prezidenţiale din 2004? Atunci, candidatul Traian Băsescu urla ca din gură de şarpe că alegerile sunt fraudate. Şi este foarte posibil să fi Ţtiut ce vorbeşte, iar acele alegeri chiar să fi fost fraudate. Numai că toate s-au petrecut în favoarea sa, iar când s-a văzut cu sacii-n căruţă, ditamai preşedintele Traian Băsescu nu a mai investigat nimic! Şi atunci de ce nu s-au luat măsuri, iar acum, primul ministru Emil Boc are tupeul de şef al PD-L care să susţină cum că afirmaţiile lui Dan Nica, vicepremier şi ministru de Interne nu se confirmă. Ale lui Traian Băsescu de câte ori nu s-au confirmat şi s-a mers mai departe. Pe burtă, adică pe blat.
(I)responsabilitatea aruncării ţării în criză politică, oricum, criza economică şi socială nu dă semne să intereseze pe vreunul dintre corifeii Boc-Băsescu, revine primului, adică şefului Executivului, Emil Boc. Dealtfel, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a punctat: “Domnul Traian Băsescu a decis să-i dicteze primului ministru Emil Boc şi celor de la PD-L o mutare politică aşteptată în condiţiile scăderii de popularitate şi încercării evidente de a frauda alegerile, condiţii în care premierul a propus la Coaliţie revocarea vicepremierului şi ministrului de Interne Dan Nica şi înlocuirea cu Vasile Blaga – exact cel care coordonează campania PD-L şi a domnului Băsescu”.
El a mai adăugat că „în mod evident, este un gest care arată disperarea domnului Băsescu şi încercarea de a pune mâna pe pârghii de putere şi instrumentele care i-ar putea permite să fraudeze alegerile prezidenţiale.
Primul ministru Emil Boc ar mai avea vreme de 24 de ore spre a reveni asupra revocării demiterii ministrului de Interne, Dan Nica, numai că o asemenea ipoteza este exclusă. Stăpânul lui abia aştepta o asemenea breşă spre a forţa ieşirea PSD de la guvernare. Nemulţumirea PD-L şi a lui Traian Băsescu mai privea şi participarea PSD în comisiile parlamentare de anchetă asupra cazurilor Monica Iacob-Ridzi şi Elena Udrea, două din apropiatele lui Zeus, mai ales că avea de suferit imaginea coruptului PD-L.
Ion Predoşanu