Cine (mai) vrea calificarea?…

323

Unii mai au onoare, alții au dat bir cu fugiții. Energia joacă, în această seară, unul dintre ultimele sale meciuri pe plan internațional, o parte dintre jucători urcând în cursa de Ucraina pentru meciul doi al seriei cu Khimik.

După ce în campionat au lăsat greul pe umerii juniorilor, jucătorii Energiei au făcut totuși deplasarea în Ucraina pentru meciul cu Khimik din FIBA Europe Cup. Prezența acestora în Ucraina este un compromis făcut de jucători, însă nu trebuie uitat din vedere și faptul că această competiție europeană reprezintă o vitrină excelentă de care a profitat aproape întreaga garnitură ce a evoluat pentru gorjeni în sezonul precedent, dar și unii dintre jucătorii deja plecați de la echipa târgujiană în acest sezon. O absență a Energiei de la partida din această seară ar fi atras după sine sancțiuni severe, pierderea jocului cu 20-0 fiind o nimica toată în comparație cu amenda de 50.000 euro pe care o aplică FIBA în astfel de cazuri, extrem de rare în general și neîntâlnită încă la acest nivel. A mai pune un minus de 50.000 euro la balanța Energiei în acest moment ar însemna o altă piatră de moară legată de gâtul clubului, iar cu o sancțiune de acest gen aplicată, speranța jucătorilor de a-și mai vedea vreodată banii recuperați s-ar stinge, poate, definitiv.

Nu toți mai vor…
O parte din jucătorii care au venit la Energia în vară în condițiile unor contracte foarte bune, e drept acum neplătite de circa două luni, au înțeles situația și vor juca în această seară pentru echipa gorjeană, însă au fost și jucători care au spus pas și este vorba de doi membri ai lotului gorjean, pivotul Callistus Eziukwu și extrema Adrian Guțoaia. Aceștia au refuzat să plece cu restul echipei și în scurt timp ei vor pleca de la Energia. Guțoaia, care a mai jucat un sezon la Târgu-Jiu, iar după ce a părăsit echipa a aruncat cuvinte deloc măgulitoare la adresa clubului care atunci l-a plătit la timp de fiecare dată, se pare că va semna destul de curând cu o altă echipă. Nici pivotul nigeriano-american nu va sta prea mult fără a juca, dorința sa de a pleca de la Energia fiind exprimată imediat după plecarea fostului antrenor, Antonis Constantinides. Eziukwu avea un contract costisitor pentru gorjeni, care plăteau lunar 9.000 euro pentru serviciile pivotului în condițiile în care evoluțiile acestuia au fost oscilante, după un joc foarte bun venind aproape de fiecare dată 2-3 partide în care era practic absent de pe teren, deși bifa minute bune pe parchet.

Un meci ciudat
Meciul pe care Energia îl va juca, în această seară, este unul dintre cele mai ciudate în condițiile în care gorjenii par a nu-și mai dori obligația de a mai juca alte partide în competiția europeană, ajunsă de la statutul de bucurie, la cel de corvoadă. Deși conduc cu 1-0 după primul meci și Hristu Șapera spune că echipa va face totul pentru a câștiga și acest al doilea joc, logica spune că o calificare a Energiei ar atrage după sine alte probleme. Faptul că jucătorii nu s-au antrenat decât cu o zi înaintea plecării în Ucraina poate cântări decisiv în balanța jocului din această seară, dar în baschet s-a dovedit de nenumărate ori că aproape orice este posibil, iar Energia a răsturnat în mai multe rânduri calculele hârtiei, chiar dacă datele problemei stăteau cu totul altfel. Nu este de neglijat nici faptul, demonstrat de atâtea ori, că jucătorii Energiei s-au întrecut pe ei în competiția europeană și este posibil ca și acum să avem parte de un nou episod de acest gen și de o surpriză care ar putea fi considerată drept cea mai mare în întreaga competiție.
Meciul dintre Khimik Yuszne și Energia Târgu Jiu este programat a se disputa în această seară, cu începere de la ora 18.00.
În cazul în care gazdele se vor impune, peste o săptămână, pe 2 martie, la Pitești, va avea loc partida decisivă pentru calificarea în sferturile de finală ale competiției. Dacă Energia va câștiga în această seară, în ciuda problemelor cu care se confruntă, clubul gorjean ar fi între cele mai bune 8 echipe din FIBA Europe Cup!
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here