Cine deschide robinetul apei la Bobu?

603

1Încă din anul 2006 administraţia locală a comunei Scoarţa a demarat acţiunea de alimentare cu apă potabilă a satelor Bobu, Colibaşi, Mogoşani, Raba, Câmpu Mare, Lazuri dar cum “pusul strâmbelor” la români este o stare de normalitate, nici noi n-am dus lipsă de piedici în obiectivarea sistemului aşa că după 2 licitaţii anulate, ultima posibilă a fost atribuită S.C.Constnuc 2002 care, din fericire, s-a achitat onorabil de obligaţiile impuse de proiect.

Numai că n-a fost să fie finalizată lucrarea la sfârşitul anului 2008 conform contractului cu firma constructoare iar banii n-au mai venit pentru că –între timp – s-a schimbat guvernul şi orientarea politică a ţării în timp ce noua administraţie s-a văzut confruntată cu frustrările bugetare pe Ordonanţa 7 iar toate sistemele de alimentare cu apă a localităţilor au fost “îngheţate” după ce a fost creată infrastructura necesară sistemelor de alimentare cu apă, implicit, forajele, pompele, staţiile de clorinare,rezervoarele de apă potabilă, care riscă să intre în paragină prin nefolosire.

Cu elanul intrării “de jure et de facto” în Uniunea Europeană, locuitorii satelor comunei Scoarţa au susţinut edificarea sistemului de alimentare cu apă a satelor Bobu, Colibaşi, Mogoşani, Raba, Câmpu Mare, Lazuri, fiind alături de primar şi de firma constructoare numai că după 2 ani şi jumătate de când trebuia să curgă apa la robinete, lucrările bat pasul pe loc deşi cinci din cele şase sate au deja conducta de apă la poartă dar nu se pot alimenta pentru că firma constructoare nu a primit banii. Şi aici începe cercul vicios: Primăria Scoarţa nu are de unde să dea suma de 300.000 lei suma restantă din proiect iar firma SC Constnuc 2002 nu termină lucrările în toate satele conform proiectului de teama de a nu mai primi banii necesari.

În acest moment 80 % din locuitori s-au branşat la conducta de apă şi aşteaptă încheierea contractelor cu Primăria Scoarţa în calitate de furnizor, dar totul e blocat din cauza lipsei de bani. Există riscul ca visul de secole al locuitorilor să se transforme în himeră având în vedere că procesul de degradare al elementelor componente poate crea mari probleme constructorului iar ulterior, beneficiarului.

Noi credem că este oportună realizarea unui proces verbal de recepţie segmenţială iar tronsoanele finalizate să fie date în exploatare şi instituită o echipă tehnică la nivelul Primăriei Scoarţa care să-şi asume responsabilitatea, profesionalismul şi legalitatea calităţii de furnizor de apă potabilă locuitorilor satelor. Auzim că au fost blocate proiectele vechiului guvern şi se promovează un alt proiect al PDL ce susţine construirea a 10.000 km de drumuri săteşti; e foarte bine dar ce facem cu obiectivele începute în timpul guvernării anterioare ? Am îngropat în pământ zeci de miliarde iar acum le abandonăm pentru că nu au culoarea plăcută noii guvernări? Mi se pare inoperant şi total antisocial modul în care este abordată realitatea social-edilitară actuală pentru că astfel continuăm degringolada satelor româneşti şi în loc să intrăm în Europa ne situăm la periferia acesteia.

Locuitorii satelor comunei Scoarţa fac un apel călduros Consiliului Judeţean, Prefecturii, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, să deblocheze suma de 300.000 lei necesară finalizării “Sistemului de alimentare cu apă a satelor Bobu,Colibaşi, Mogoşeni, Raba, Câmpu Mare, Lazuri” şi să susţină procesul de modernizare a satelor şi nu retardarea lor.

Totodată există posibilitatea încheierii unei minute între Primărie şi SC.Constnuc 2002 pentru terminarea lucrărilor şi primirea banilor după finalizarea lucrărilor, din alte surse ce pot fi identificate ulterior şi obiectivate cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj iar primarul Aurelian Cotârlău să constituie o echipă tehnică abilitată să furnizeze apă locuitorilor pentru că prea mare e setea de apă a oamenilor care se luptă să o scoată de la 30 metri adâncime.

Victor Gh.Banţa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here