În perioada 14-16 septembrie, în zona Râușor din județul Hunedoara, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din Romania și Serviciile Publice Județene Salvamont-Salvaspeo Mureș și Hunedoara au organizat un curs de perfecționare profesională a scafandrilor din cadrul structurilor salvamont, curs ajuns la a doua ediție și care se adresează numai scafandrilor angajați și voluntari din cadrul structurilor Salvamont – Salvaspeo din România.
Întâlnirea și-a propus atât pregătirea profesională a personalului implicat în acest tip de intervenții, analiza și identificarea celor mai bune metode de intervenție acvatică în lacurile din zonele montane, inclusiv cele situate la altitudine, precum și realizarea de exerciții practice comune pentru omogenizarea modului de acțiune, în vederea derulării în viitor de activități în care să fie implicate mai multe structuri salvamont.
În cadrul evenimentului din data de 15 septembrie, s-a organizat și o expoziție / prezentare publică a echipamentelor folosite de serviciile Salvamont în cazul unor intervenții acvatice. De asemenea, s-au prezentat și testat drone aero pentru căutare la suprafața apei, drone subacvatice, detectoare subacvatice de victime, scubajeturi și alte echipamente de ultimă generație.
5 participanți de la Gorj
”Activitatea de salvare-căutare subacvatică desfășurată de către structurile Salvamont – Salvaspeo se face în baza Legii nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor și organizarea activității de salvare din mediul subteran speologic. Întrucât în unele județe din țară nu există alte structuri care să aibă scafandri de intervenție, acțiunile de căutare-salvare se fac de către scafandrii serviciilor Salvamont-Salvaspeo chiar daca evenimentul este în afara zonei montane. La stagiul de pregătire din Hunedoara au participat salvatori acvatici și scafandri din cadrul Salvamont Gorj, Salvamont Hunedoara, Salvamont Salvaspeo Mures, Salvamont-Salvaspeo Cluj, Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita. Din județul Gorj au participat 5 salvatori acvatici”, a declarant Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj și președinte al Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.
În cadrul stagiului profesional, la Barajul Gura Apelor a avut loc exercițiul „ScubaRes 2023” de testare a echipamentelor și a capacității la intervenție a scafandrilor Salvaspeo din cele cinci județe, la care au fost invitați să asiste reprezentanții instituțiilor care colaborează operațional cu structurile Salvamont-Salvaspeo. Stagiul profesional, desfășurat în perioada 14-16 septembrie, a fost organizat de către ANSMR – Salvamont România, în parteneriat cu Serviciile Publice Județene Salvamont-Salvaspeo Mureș și Hunedoara.
Izabella Molnar