Judecătorii de la Tribunalul Gorj au decis, ieri, ca fostul manager al Spitalului Municipal Motru să rămână sub control judiciar, în următoarele 60 de zile. Instanța a stabilit și o serie de măsuri pe care Teodor Codrin Zavate va trebui să le respecte în timpul procesului. ”Constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar dispusă prin ordonanţa din 19 iulie 2016, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova faţă de inculpatul Zavate Teodor Codrin şi menţine în continuare această măsură pentru o perioadă de 60 de zile. Pe timpul controlului judiciar inculpatul va respecta următoarele obligaţii: să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Biroul supravegheri judiciare din cadrul Inspectoratul de Poliţie al judeţului Dolj – Serviciul de investigaţii criminale, conform programului de supraveghere întocmit de organul de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. Impune inculpatului să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată; să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv calitatea de manager al Spitalului municipal Motru. Cu drept de contestaţie”, a stabilit instanța.
Acesta a fost trimis în judecată pentru luare de mită, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Craiova. Acuzația este că ar fi primit de la o persoană, care l-a și denunțat, 1.500 euro pentru a fi ajutată să ocupe un post de asistent medical. ”În toamna anului 2015, inculpatul Zavate Teodor Codrin, în calitate de manager al Spitalului municipal Motru, a primit de la o persoană, martor în cauză, suma de 1.500 de euro pentru a o ajuta să ocupe un post de asistent medical în unitatea sanitară pe care o conducea. Mai mult, inculpatul i-a creat martorului convingerea că, folosindu-se de calitatea sa de manager, îi poate asigura ocuparea postului respectiv prin participarea formală la un concurs organizat în acest sens. Întrucât, după organizarea concursului respectiv, martorul nu a ocupat postul promis, la data de 13 iulie 2016, inculpatul a restituit suma de bani primită anterior cu titlu de mită. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a sumei de 1.500 euro, în vederea confiscării speciale a acesteia”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurori.
Medicul și-a anunțat demisia pe 20 iulie, în timpul cercetărilor. Anchetatorii au mai stabilit să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar. Acesta a susținut că nu este vinovat: ”Nu mă consider vinovat. Cineva avea nevoie de postul acesta și este un val mai mare, în urma unor valuri mai mici”.
Loredana Fîciu