Chef incendiar cu funcţionari, dar fără pompieri, la Rânca

184

Cheful unor funcţionari publici organizat la Rânca, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 15 iunie, la cort, a avut un sfârşit incendiar, la propriu. Asta deoarece petrecerea la care au participat în jur de 300 de persoane, organizată într-un cort special pentru astfel de evenimente, amplasat pe un platou lângă Hotel Mina, s-a terminat cu un adevărat incendiu. Din fericire, petrecăreţii se retrăseseră la somn, în timp ce focul a fost semnalat la primele ore ale dimineţii când în cort nu mai era nimeni. Focul a ars însă tot, atât cortul în întregime cât şi toată aparatură rămasă în interior. Este vorba despre aparatele de gătit cât şi cele electronice, dar şi mobilierul. Deţinătorul cortului a declarat apoi că mobilierul i-ar fi fost furat tocmai de persoana care a pus foc la întreaga construcţie.

Eveniment fără precedent în staţiunea montană Rânca, în urmă cu două săptămâni când angajaţii unei instituţii publice din Gorj s-au reunit la un chef organizat la cort în staţiunea montană. Cortul s-a amplasat la o oarecare distanţă de Hotel Mina, aparţinând sindicatelor miniere, evident, fără autorizaţie. Cam 300 de persoane au participat la petrecere, şi o parte au fost aduşi în Rânca cu autocarul, spun martorii la eveniment. Din păcate, la finalul petrecerii, când participanţii s-au retras la somn pe la cabanele din Rânca, cortul a fost cuprins de flăcări. Până dimineaţa la ora 8.00 când cabanierii din zonă au văzut flăcările şi au apelat la 112 să vină pompierii, cortul arsese aproape în întregime. Pompierii din Novaci au fost întorşi din drum, iar salvamontiştii au intervenit şi ei cu extinctoare, o oră mai târziu, pentru a înăbuşi ultimele flăcări. Proprietarul cortului a dat declaraţii poliţiei că i s-au furat din interiorul cortului mesele şi scaunele, hoţul punând foc pentru a-şi şterge urmele. În cauză nu se ştie însă că s-ar fi declanşat o anchetă, IPJ Gorj necomunicând nimic în acest sens.

Cabanierii au intervenit cu apa şi cu extinctoarele de la biserică
Dar să explicăm însă cum s-au derulat evenimentele. Participanţii s-au întrunit la chef, sau banchet cum spun unii cabanieri, încă din seara de vineri 14 iunie. Lumea a petrecut până în zori, printre participanţi numărându-se şi unele persoane cu notorietate publică. Spre dimineaţă, obosiţi de dans şi cu burţile pline, petrecăreţii s-au retras pe la cabanele din Rânca, cortul fiind închis. Inclusiv deţinătorul amplei construcţii s-a băgat în pat, oamenii zic că acesta este un afacerist din Cărbuneşti, el negândindu-se ce o să se întâmple în scurt timp. În jurul orei 7.00 dimineaţă, pe 15 iunie, cabanierii din zonă au sesizat fumul şi flăcările care se vedeau dinspre platou. Oamenii s-au alertat şi au apelat urgent 112 sesizând incendiul. În tot acest timp nu au stat cu mâinile în sân, ci înarmaţi cu găleţi s-au îndreptat spre platoul unde cu câteva ore în urmă stătea semeţ cortul în cauză. Acolo nu mai era decât un morman de resturi, fum şi flăcări de mici dimensiuni.
Cabanierii apucaseră să se înarmeze inclusiv cu extinctoarele de la mica bisericuţă din Rânca şi ea aflată lângă locul incendiului. Au intervenit prompt, dar focul a fost stins la scurt timp. Deţinătorul cortului nu avea nimic cu care să îşi protejeze construcţia, deşi, la momentul când a luat măsuri construcţia era ca şi inexistentă.

Pompierii întorşi din drum
Pompierii din Novaci, alertaţi de apelul la 112, apucaseră să urce însă într-o maşină de intervenţie şi să plece spre Rânca. După ce au parcurs însă 4 km de drum spre staţiune, au fost apelaţi să revină la bază. “Am avut o solicitare în data de 15 iunie la ora 8.05 dimineaţa, în legătură cu un incendiu la un cort de expoziţie la Rânca. S-a primit un apel la 112. Un echipaj de la Novaci s-a îndreptat spre Rânca ca apoi, după ce au parcurs 4 kilometri, să fie apelat să revină la bază deoarece incendiul a fost stins”, a declarat Mihai Avramaescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
Avramescu a menţionat, de asemenea, că urmare a faptului că echipajul nu a mai urcat la Rânca nici nu s-a mai declanşat o anchetă în acest sens. “Nu am mai putut să facem o anchetă ca să constatăm cauzele incendiului pentru că nu am mai ajuns la locul acestuia. De asemenea, nu ne-a solicitat nimeni să facem asta pentru a elucida cauzele care au provocat focul”, a mai completat Avramescu.

Primarul Leuştean a fost acolo, dar acum nu mai ştie nimic
Am încercat să aflăm cine a organizat însă petrecerea şi dacă s-au cerut autorizaţii pentru amplasarea cortului în Rânca, pe zona aparţinând Novaciului, dar primarul localităţii, Dumitru Leuşean, a declarat că nu ştie nimic de un incendiu pe 15 iunie la Rânca. “Nu ştiu nimic, asta pentru că zona unde spuneţi că a fost incendiu aparţine Obştii Banca Gilort. Normal trebuiau să ne ceară şi nou autorizaţie, dar nu a făcut nimeni asta”, a declarat primarul Leuştean.
Interesant este însă că mai mulţi cabanieri, alertaţi atunci de incendiu, au declarat acum că edilul Leuştean, care a negat că ar şti ceva de focul din 15 iunie, a fost la faţa locului în dimineaţa în care a fost raportat evenimentul, unii menţionând chiar că acesta ar fi fost chiar unul dintre petrecăreţi. I-a fost însă mai la îndemână să nege că are vreo legătură cu petrecerea pentru a-i proteja pe cei care au organizat-o. Leuştean l-a luat astfel pe “NU” în braţe şi a ţinut-o doar că ştia de incendiul de la fabrica de lapte din Novaci, în rest absolut nimic… Noi ne cam îndoim de asta..

Sabin Cornoiu: “Nu s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva la Rânca”
Şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, susţine, de asemenea, că a auzit de la echipajul din Rânca cele petrecute pe 15 iunie, şi a rămas uimit de evenimente mai ales că în acea dimineaţă cortul în cauză a ars în întregime. “Colegii mei au fost acolo pe la 9.00 dimineaţa. Dar nu mai aveau ce stinge că arsese tot cortul. Au intervenit cu nişte extinctoare să stingă în câteva locuri unde mai apărea câte-o flacără. Oricum, nicăieri în Gorj nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Cortul care a ars era de mari dimensiuni şi putea adăposti, adevărat, cam 300 de persoane. Era cort cu tot cu podea, şi sunt puţini în Gorj care deţin aşa ceva”, a declarat Sabin Cornoiu.
Şeful Salvamont Gorj a menţionat că serviciul pe care îl conduce nu a fost însă apelat să intervină în cauză, motiv pentru care nici nu cunoaşte alte amănunte ale banchetului organizat aici, dar nu exclude ca petrecăreţii să fi fost de la Motru sau Cărbuneşti.

Lemnele de la pardoseala cortului, singurele martore ale evenimentului
Acum în Rânca, la locul incendiului, a mai rămas doar un morman de lemne arse, provenite de la pardoseala cortului.
Urmele focului se mai văd şi pe vopseaua autocarului cu care au fost duşi o parte a petrecăreţilor la Rânca, autocar amplasat lângă cort, şi afectat în mică parte de căldura emanată de flăcări. “Autocarul a fost mutat după ce am semnalat noi incendiul la cort. Nu i-a fost afectată decât vopseaua puţin”, a declarat unul dintre martorii evenimentului.
Poliţiştii şi jandarmii au anchetat şi ei împrejurările în care s-a produs incendiul, dar asupra evenimentului pluteşte încă ceaţa..
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here