Cerşea cu copiii pentru a putea trăi – De pe stradă, în Centrul Maternal

410

centrul maternal1S-a născut în Făgăraş dar soarta a adus-o pe meleagurile Gorjului, unde a început să cerşească pentru a supravieţui. Ulterior a stat în mai multe locuri din ţară unde a născut trei copii. Cel mai mic dintre ei, o fetiţă de nouă luni, nu îşi cunoaşte tatăl.

Pentru a face rost de bani, mergea la cerşit şi cu copiii săi. Acum, însă, se află în Centrul Maternal din Târgu-Jiu, alături de minori. Este, pe scurt, povestea unei tinere pentru care viaţa nu a fost deloc uşoară şi pentru care nici viitorul nu pare prea roz.

Otilia s-a născut în urmă cu 24 de ani, în Făgăraş. „Am crescut în judeţul Târgu Mureş şi de la vreo 12 ani am venit aici, în zona asta, cu o soră de-a mea. Ea are un defect şi veneam după bani aici, la cerşit. Părinţii mei s-au despărţit, a rămas maică-mea cu cinci copii. Ne-a crescut singură. La 26 de ani mama avea cinci copii. Fiecare a luat-o pe unde a ştiut. Unul e în Ungaria, unul prin Bistriţa, unul în Slatina, noi pe aici. Suntem împărţiţi”, îşi începe povestea tânăra. Obişnuită cu greul de mică, fata a absolvit doar o clasă primară însă nevoia dar şi faptul că a umblat prin foarte multe locuri a făcut-o să înveţe şi să scrie şi să citească, pentru a se putea descurca. Deşi ea nu a avut posibilitatea să înveţe carte, Otilia vrea altă soartă pentru copiii ei. „Fetiţa cea mare are aproape şapte ani şi vreau să o dau la şcoală. De la toamnă. Trebuie să mă duc să o înscriu”, a mai spus femeia.

Locuinţă socială de la primărie

Cei trei copii sunt trecuţi doar pe numele ei, iar în dreptul numelui tatălui, în certificatul de naştere au o linie. „Am cunoscut un băiat din Filiaşi, m-am măritat cu el… de fapt concubinaj, am făcut doi copii. El m-a luat cu o fată. Am avut o fată, prima. Nu m-am înţeles cu tatăl ei. Cu ăsta am făcut doi copii şi apoi el a căzut la puşcărie. Nu mă prea înţeleg nici cu el, dar dacă vrea să vină să îşi vadă copiii, după ce termină pedeapsa, nu am nimic împotrivă”, a povestit Otilia. Ajunsă în Gorj, din nou, femeia a început să stea în chirie, în diferite locuri, având bani doar din alocaţiile copiilor. Acum, acestea sunt în cuantum de 370 de lei, la aceştia adăugându-se şi un ajutor social de 103 lei, primit de la primărie. Ultima dată, tânăra a locuit, împreună cu copiii, în chirie la un bătrân din Târgu-Jiu. Venind în vizită la Otilia, maică-sa a făcut cunoştinţă cu bărbatul respectiv, cu care ulterior s-a şi măritat. „Eu am stat aici, în Târgu-Jiu, la un domn. Dar e bolnav. E cu maică-mea acum. Şi noi a trebuit să plecăm de acolo, pentru că nu a mai vrut să ne ţină. Dar ne-a promis domnul primar o locuinţă socială”, a spus, cu speranţă, femeia.

„Mă descurc, muncesc…”

Aşa se face că destinul său şi al copiilor ar putea fi schimbat din toamna acestui an. „Am înţeles că i-ar putea da de la primărie o locuinţă socială, în toamnă. Dacă e aşa, timp de trei luni după ce va pleca de la noi, o vom monitoriza şi apoi va intra în atenţia primăriei”, a declarat Loredana Braia, psiholog în cadrul Centrului Maternal Târgu-Jiu. Femeia şi copiii săi au ajuns în această instituţie de aproximativ o săptămână. „Cazul era deja cunoscut celor de la primărie şi ne-au rugat pe noi să îl preluăm până când le vor da locuinţa socială”, a mai spus Braia. Mama celor trei copii este sigură că se va descurca dacă va primi această locuinţă. „Mă descurc, numai să am unde să stau. Nu am vrut să îi dau. Indiferent ce voi fi nevoită să fac, copiii nu vor pleca de lângă mine. Mă duc şi muncesc. Am mai muncit şi cu ziua, nu mă dau în lături”, a mai spus femeia. Acesta a mai povestit şi că s-a împrietenit deja cu celelalte mame din centru care, la fel ca şi ea, nu au avut prea mult noroc până acum.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.