CEO îl contrazice pe inginerul Aninoiu legat de rezerva de cărbune

484

Prin intermediul unui comunicat de presă, Complexul Energetic Oltenia a făcut public faptul că societatea mai poate furniza energie încă 40 de ani doar cu rezervele de lignit descoperite până în prezent. Precizările CEO vin după ce, Daniel Aninoiu, inginer geolog la Complexul Energetic Oltenia și specialist al Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), a declarat public că “în 15 ani se termină definitiv cu mineritul din Oltenia”, din cauză că în zonă nu va mai exista zăcământ de cărbune.

Aninoiu a susținut, în această săptămână, că durata de viață a carierelor, în funcție de rezervele industriale, este: trei ani la Gârla și Rovinari Est, patru ani la Peșteana, șapte ani la Roșia, cinci ani la Lupoaia, trei ani la Husnicioara. “Carierele Tismana, Pinoasa, Jilț Sud, Jilț Nord, Roșiuța pot exploata lignit zece sau mai mulți ani, dar peste 15 ani activitatea minieră din Oltenia se va limita la minimum”, a afirmat inginerul. Aninoiu menționează că în Oltenia sunt estimate resurse de 11,6 miliarde de tone de lignit, care au un raport de descopertă de 10-40 mc/tonă, ceea ce le face “resurse cu totul nerentabile economic”.

Cărbune pentru încă 40 de ani
În replică, conducerea Complexului Energetic Oltenia, companie cu 14.000 de salariați, spune că se delimitează de informațiile transmise de Daniel Aninoiu. “Precizăm că domnul D. Aninoiu nu reprezintă în mod oficial C.E. Oltenia, nefiind abilitat să transmită public informații în numele companiei”, se arată într-un comunicat al producătorului de energie. Compania susține că, potrivit documentelor existente în cadrul departamentelor de specialitate, “cantitatea de cărbune aflată în perimetrele de licență și în zonele adiacente, care poate fi extrasă și exploatată în condiții de rentabilitate economică, asigură funcționarea carierelor pentru o perioadă de până la 40 de ani, la o producție care satisface necesarul de consum al centralelor electrice, precum și alte angajamente ale CE Oltenia către terți”.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here