Complexul Energetic Oltenia se gândește să trimită salariații în șomaj tehnic. Până atunci, sindicatele din companie cer Guvernului să stopeze importurile de energie din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Închiderea unor fabrici și unități economice, din cauza epidemiei de coronavirus, a redus drastic consumul de energie electrică.
Președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, a dezvăluit că administrația Complexului Energetic Oltenia lucrează la un plan privind șomajul tehnic. Asta în contextul în care Guvernul a anunțat că șomajul tehnic va fi plătit de stat, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
„Este o situație destul de gravă, chiar dacă, aparent, cu certificatele de CO2 ne ajută cumva. Nu vedeți că în România se închid marii consumatori de energie electrică, cum e Dacia Pitești, cum e Ford Craiova, s-au închis restaurante, hoteluri, iar asta nu va duce decât la o scădere drastică a consumului de energie la nivel național, implicit și producătorii își vor restrânge activitatea de energie. Noi am optat pentru acest șomaj tehnic pentru care s-a implicat și Guvernul să suporte o parte din banii necesari salariaților și o să negociem cu unitatea să dispună de cealaltă parte de bani de care angajații ar trebui să beneficieze. (…) Se lucrează la planul de șomaj tehnic. Se va face prin rotație, vedem și în funcție de consumul de energie și de funcționarea fiecărei termocentrale și cariere miniere în parte. O să vă anunțăm”, a declarat liderul de sindicat Constantin Mitrescu, la Radio Infinit.
Negocierea CCM, suspendată
Mai mult, negocierile la noul Contract Colectiv de Muncă au fost suspendate. „Sunt probleme grave acum. Am suspendat și negocierea Contractului Colectiv de Muncă, pe perioada stării de urgență. Am dat acei bani la oameni, care erau în prime și în cotă fixă, nu am intrat pe anexe, pe nimic, urmând ca după ce trece starea de urgență să revenim asupra contractului”, a mai spus Mitrescu.
Scrisoare deschisă către Orban
Printr-o scrisoare deschisă, liderii Federației Naționale Mine Energie solicită premierului Ludovic Orban să stopeze cumpărarea de energie electrică, din țări care nu se supun regulilor UE. Statele non-UE nu sunt obligate să achite certificate de CO2, acesta fiind un dezavantaj pentru producătorii români.
„Federația Națională Mine Energie vă solicită să întreprindeți toate măsurile necesare pentru stoparea importului de energie electrică din țările non-UE, țări care nu au obligația de a achita certificatele de CO2, astfel încât energia necesară pentru consumul intern să fie produsă de capacitățile de producție ale României, în vederea protejării locurilor de muncă ale salariaților pe care îi reprezentăm”, se arată în scrisoarea transmisă de FNME.
„Poluăm prin intermediul altora”
În ultima perioadă, România a importat masiv din Ucraina sau Serbia, acesta fiind motivul pentru care sindicaliștii au tras acest semnal de alarmă.
„Păi, ce facem, noi plătim energia altora și compania noastră stă și produce numai sub o mie de megawați?! Guvernul trebuie să ia măsuri, să stopeze acest import de energie. Noi, pur și simplu, ținem oprite capacitățile noastre, creăm probleme economice în România, și luăm de la alții, ca să le meargă economia, să producă. Și luăm de la cei care nu au în preț costul certificatului, adică poluăm prin intermediul altora”, mai spune Mitrescu.
I.IRINOIU