Un studiu publicat de Health and Environment Alliance (HEAL) făcut public, recent, de către Fundaţia TERRA Mileniul III, clasează centralele pe cărbune ale Complexului Energetic Oltenia(CEO) în topul celor mai poluante unităţi de acest gen în ceea ce priveşte cantitatea de substanţe nocive eliberate în atmosferă. În top se află şi centralele pe cărbune din Germania şi Polonia, şi alte două din ţara noastră.
Potrivit studiului, “dintre cele mai poluante 20 de centrale pe cărbune din UE, 5 sunt instalaţiile româneşti de la Turceni, Rovinari, Drobeta Turnu Severin, Işalniţa şi Mintia”. În cuprinsul studiului se atrage atenţia că acest factor de poluare este responsabil în fiecare an pentru 18.200 de morţi premature, aproximativ 8.500 de cazuri noi de bronşită cronică şi peste 4 milioane de zile de lucru pierdute. În termeni economici, impactul arderii cărbunelui în Europa costă aproximativ 42,8 miliarde euro pe an. Aceste costuri sunt asociate în mare parte cu afecţiunile respiratorii şi cardiovasculare ce reprezintă două tipuri principale de boli cronice în Europa. Împreună, centralele pe cărbune din Polonia, România şi Germania sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din impactul total al acestor instalaţii asupra sănătăţii umane. Producţia de energie electrică pe bază de cărbune se adaugă la calitatea şi aşa slabă a aerului din Europa – afectată în principal de sectorul transporturilor, industriei, încălzirea rezidenţială şi agricultură. Centralele electrice pe cărbune eliberează cantităţi substanţiale de pulberi în suspensie (particule de praf), dioxid de sulf, oxizi de azot. Dintre acestea, cele mai periculoase pentru sănătate sunt pulberile fine (PM2.5), iar factorii nu au graniţe, avertizează HEAL.
CEO cumpără certificate de CO2
În ciuda studiului în cauză CEO face substanţiale investiţii pe mediu. Astfel, Complexul Energetic Oltenia(CEO) respectă termenul de conformare pentru achiziţionarea de certificate de CO2, necesare pentru ca structura energetică să poată funcţiona şi din aprilie anul viitor. Urmare a profitului înregistrat de unităţile aflate în structura CEO din vara acestui trecut, s-au putut achiziţiona până în noiembrie 2012, 3.200.000 de certificate de CO2. “Tranzacţia a fost realizată transparent, pe Bursa Română de Mărfuri. CE Oltenia poate respecta termenul de conformare impus de Directiva Europeană 2003/87/CE, respectiv data de 30.04.2013”, se arată într-un comunicat al CEO.
Anamaria Stoica