Cel puţin 12 delegaţii, între care cea franceză şi americană, au părăsit la New York, sala Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cu scopul de a protesta faţă de discursul preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, considerat „antisemit”.
Plecarea delegaţiei franceze a fost confirmată de o sursă diplomatică franceză.
Discursul preşedintelui iranian a fost „inacceptabil”, a declarat un diplomat francez, precizând că o reuniune între europeni a avut loc în prealabil, pentru a lua o decizie privind o eventuală ieşire din sală.
Delegaţia Statelor Unite a părăsit de asemenea sala, au declarat surse diplomatice americane.
„Este dezamăgitor că Ahmadinejad a ales din nou să recurgă la o retorică plină de ură, ofensatoare şi antisemită”, a declarat Mark Kornblau, purtător de cuvânt al misiunii americane de pe lângă ONU.
Canada a anunţat şi ea că va boicota discursul.
În timpul alocuţiunii sale, preşedintele iranian a realizat un lung rechizitoriu împotriva situaţiei actuale din lume, conducând atacuri voalate, cel mai adesea împotriva Statelor Unite şi evreilor.
„Nu mai este acceptabil ca o mică minoritate să domine politica, economia şi cultura într-o mare parte a lumii, datorită reţelelor sale sofisticate, să instaureze o nouă formă de sclavie şi să strice reputaţia altor naţiuni, inclusiv cea a naţiunilor europene şi a Statelor Unite, cu scopul de a-şi atinge obiectivele sale rasiste”, a spus Ahmadinejad.
Într-o aluzie la Statele Unite şi intervenţiile sale în Irak şi Afganistan, preşedintele iranian a apreciat că „nu este acceptabilă trimiterea de trupe la mii de kilometri, pentru a duce acolo un război şi a răspândi sânge, teroare şi intimidare”.
Potrivit unui diplomat european, în afara Statelor Unite şi Frantei, ţările care au părăsit sala Adunării Generale a ONU au fost în număr de cel puţin 12.
Printre ele, a precizat acest diplomat, figurau Marea Britanie, Italia, Germania, Danemarca, Ungaria, Argentina, Costa Rica, Uruguay, Noua Zeelandă şi Australia.