Cel puţin 12 delegaţii au părăsit sala, în timpul discursului lui Ahmadinejad la ONU

433
ahmadinejadCel puţin 12 delegaţii, între care cea franceză şi americană, au părăsit la New York, sala Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cu scopul de a protesta faţă de discursul preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, considerat „antisemit”.
Plecarea delegaţiei franceze a fost confirmată de o sursă diplomatică franceză.

Discursul preşedintelui iranian a fost „inacceptabil”, a declarat un diplomat francez, precizând că o reuniune între europeni a avut loc în prealabil, pentru a lua o decizie privind o eventuală ieşire din sală.
Delegaţia Statelor Unite a părăsit de asemenea sala, au declarat surse diplomatice americane.
„Este dezamăgitor că Ahmadinejad a ales din nou să recurgă la o retorică plină de ură, ofensatoare şi antisemită”, a declarat Mark Kornblau, purtător de cuvânt al misiunii americane de pe lângă ONU.
Canada a anunţat şi ea că va boicota discursul.
În timpul alocuţiunii sale, preşedintele iranian a realizat un lung rechizitoriu împotriva situaţiei actuale din lume, conducând atacuri voalate, cel mai adesea împotriva Statelor Unite şi evreilor.
„Nu mai este acceptabil ca o mică minoritate să domine politica, economia şi cultura într-o mare parte a lumii, datorită reţelelor sale sofisticate, să instaureze o nouă formă de sclavie şi să strice reputaţia altor naţiuni, inclusiv cea a naţiunilor europene şi a Statelor Unite, cu scopul de a-şi atinge obiectivele sale rasiste”, a spus Ahmadinejad.
Într-o aluzie la Statele Unite şi intervenţiile sale în Irak şi Afganistan, preşedintele iranian a apreciat că „nu este acceptabilă trimiterea de trupe la mii de kilometri, pentru a duce acolo un război şi a răspândi sânge, teroare şi intimidare”.
Potrivit unui diplomat european, în afara Statelor Unite şi Frantei, ţările care au părăsit sala Adunării Generale a ONU au fost în număr de cel puţin 12.
Printre ele, a precizat acest diplomat, figurau Marea Britanie, Italia, Germania, Danemarca, Ungaria, Argentina, Costa Rica, Uruguay, Noua Zeelandă şi Australia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here