Cea mai importantă expoziție dedicată lui Brăncuși, din ultimii 50 de ani, vernisată măine, la Muzeul Național de Artă din Timișoara

724

Sămbătă, 30 septembrie 2023, la Muzeul Național de Artă din Timișoara – pentru prima oară după mai bine de o jumătate de secol – va fi inaugurată o expoziție de sculpturi, fotografii și fragmente filmate, toate aparținănd părintelui sculpturii moderen, CONSTANTIN BRĂNCUȘI.
Expoziția își propune să ilustreze particularitatea artistului gorjean , care a reușit să creeze forme pure, eliberate de orice influență; prin dialogul care îl instaurează cu materia ce-i permite să extragă esența ființelor și a obiectelor, Brăncuși traversează toate frontierele geografice, istorice, formale, de gen, ceea ce-i asigură un loc aparte, neatașăndu-l nici unui curent artistic.
Manifestarea face parte din programul ,,Capitala Europeană a Culturii Timișoara 2023”, iar curator al expoziței este Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Centrul Pompidou din Paris, un om care și-a dedicat practic viața cercetării operei lui Brăncuși. Expoziția de la Muzeul Național de Artă din Banat este privită de către specialiști drept cea mai importanta expoziție dedicată marelui sculptor gorjean, aici urmănd a fi expuse peste 100 de piese, evaluate la mai bine de o jumătate de miliard de euro. Pe o suprafață imensă sunt aduse lucrări îmrpumutate de la Muzeul Național de Artă Modernă, Fundația ,,Guggenheim”, Muzeul de Artă Modernă Tate din Londra, Centrul Pompidou din Paris, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova.
Expoziția va fi vernisată sămbătă, 30 septembrie 2023, o dată cu lansarea catalogului ,,Brăncuși. Surse romănești și perspective universale”, lucrările expuse fiind montate cu ajutorul unor experți din Marea Britanie. Creațiile remarcabile ale geniului născut în Hobița Gorjului vor putea fi admirate pănă la data de 28 ianuarie 2024, în cadrul unui program de vizitare la Muzeul Național de Artă din Timișoara, de miercuri pănă duminica, program desfășurat între orele 10.00 și 20.00, cu excepția zilelor de luni, marți și a sărbătorilor legale.
Manifestarea ,,Brăncuși. Surse romănești și perspective universale” este finanțată de către Consiliul Județean Timiș, co-organizatori fiind Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din Romănia, prin filiala sa din reședința Banatului.
Marius STOCHIȚOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here