Ce trebuie sa stii despre routerele wireless, pe scurt

931

In prezent, conexiunea la internet este ceva la fel de comun ca abonamentul la cablu si, in multe cazuri, preferi sa fii conectat online, decat sa ai televizor.

Totusi, atunci cand se pune problema sa iti cumperi singur un router, deci nu ti-l ofera sau configureaza providerul serviciilor de Internet, exista posibilitatea sa fii oarecum bulversat de toti indicatorii mai mult sau mai putin tehnici. Iata, in continuare, cateva notiuni explicate:

 

Standardul wireless

La un router wireless, acest parametru insoteste standardul de comunicatie IEEE 802.11 si se noteaza cu litere; ai sa-l vezi mentionat ca AC, N, A, G si B. Tot ce te intereseaza e ca modelul pe care il alegi sa iti ofere, pe langa celelalte, si AC, intrucat restul device-urilor pot fi invechite sau incompatibile cu alte dispozitive folosite cu WiFi in prezent.

Spunem asta deoarece B include aparate cu cost redus de productie, dar care foloseste doar banda de 2.4 GHz; A foloseste banda de 5 GHz, in timp ce G ar trebui sa fie compatibil deopotriva cu aparate care folosesc A si B.

N a avut momentul de apogeu prin 2010, aducand cu sine viteze mai bune de transfer de date, insa AC ramane deocamdata cel de preferat pentru utilizare conventionala, intrucat lucreaza cu ambele benzi – si cea de 2.4 GHz, si cu cea de 5 GHz, avand inclusiv compatibilitate cu orice device care lucreaza cu standardele G, N, B etc.

 

Dual band sau cu o singura banda?

E categoric important sa alegi macar routerele dual band (exista si tri-band), cum spuneam si mai sus, care folosesc standardul AC. Iti vom spune, pe scurt, inclusiv de ce. Banda de 2.4 GHz ofera o arie de acoperire mai buna, insa transferul de date este mai lent si constituie o banda aglomerata (multe device-uri opereaza cu aceasta).

Cea de 5 GHz are acoperire limitata, insa e mai rapida si de preferat cand locuinta (sau biroul tau) include mai multe dispozitive care vor fi conectate in acelasi timp in retea.

 

Latimea de banda si viteza

O sa gasesti in comert tot felul de routere, care mai de care mai “bun”, care promoveaza standardul AC, urmat de o cifra care ar trebui sa reprezinte viteza cu care se face transferul de date. In realitatea acea cifra nu este niciodata atinsa, ci mai cu seama constituie o simpla estimare.

Altfel spus, un model AC3200 are o latime de banda teoretica de 3200 Mbps, insa transferul de date prin el nu va fi realizat cu o viteza de 3200 megabiti pe secunda. Desi nu poate fi un reper clar la cumparare, ar fi indicat ca orice model ai alege, sa fie unul cu valori teoretice estimate de minim 1200 Mbps.

Ca sa nu fii pacalit nici de catre furnizorii de servicii, iti recomandam sa te informezi inclusiv care e diferenta dintre Megabiti pe secunda si Megabytes pe secunda.

 

Cate antene sa aiba?

Pentru semnal bun, e indicat sa alegi un router cu mai multe antene, dar aici mai sunt factori care ii vor influenta performantele, cum ar fi pozitionarea. Dat fiind ca produsele pe care le cumperi vin din fabrica echipate cu antene omnidirectionale, poti stabili asa-zisul centru al locuintei si sa plasezi acolo routerul.

 

Cat costa?

In router ieftin, dar bun, este estimat in prezent la peste 100 RON, in timp ce unul cu pret moderat poate depasi 400 RON. Pentru utilizare conventionala, nu vei cheltui mai mult de 200 RON, chiar si cand folosesti Internetul la greu, inclusiv pentru streaming HD.

Bineinteles, pentru birouri si locuri in care vor fi conectati multi useri in retea simultan, routerele profi vor fi recomandate, iar cele considerate top level vor costa peste 800 RON.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here