CE Oltenia investește 160 de milioane de lei în mineritul de suprafață! – 2,7 milioane de lei, pentru repararea unui excavator

1137

Investițiile planificate, anul acesta, de către administrația “Boza” pentru Complexul Energetic Oltenia vor fi de 665 milioane de lei, suma fiind cea mai mare investită în ultimii trei ani la nivelul companiei. Cea mai mare parte din suma respectivă va ajunge la Rovinari, pentru reparaţia capitală a grupului 5, iar restul de 160 de milioane vor ajunge în activitatea minieră de suprafață. De altfel, pe 4 ianuarie, CE Oltenia a scos la licitație repararea excavatorului 04 de la Cariera Lupoaia, pentru care compania este gata să cheltuie 2,7 milioane de lei fără TVA. Investiția va fi acoperită din surse proprii, ea cuprinzând atât repararea excavatorului, cât și protecția anticorozivă a acestuia. Cererile de ofertă se pot depune până pe 5 februarie.

Directorul general al CE Oltenia afirmă că 2017 a reprezentat un record la capitolul investiţii, deoarece s-a cheltuit un procent de 75% din investiţii, cel mai mare procent în ultimii cinci ani. Lucrările de investiţii realizate în cadrul CE Oltenia în anul 2017 au depăşit suma de 400 milioane de lei. “Pe lângă investiţiile tehnologice realizate sau în curs de realizare, CE Oltenia alocă sume importante pentru redări în circuitul silvic şi agricol a suprafeţelor de teren afectate de exploatările miniere, precum şi pentru atenuarea problemelor sociale determinate de desfăşurarea activităţii de exploatare minieră”, arată un comunicat publicat pe site-ul companiei. În ceea ce priveşte investiţiile majore demarate în anul 2017, acestea sunt: instalaţia pentru reducerea emisiilor de oxizi de azot la grupul energetic nr. 6 de la SE Rovinari şi la grupurile energetice nr. 5 şi 7  de la SE Turceni, precum şi reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 3, de 330 MW, pe lignit de la SE Turceni, dar şi modernizarea staţiei electrice 110 KV a SE Craiova. Anul trecut, ca investiţii finalizate, compania enumeră supraînălţarea unui compartiment la depozitul de zgură şi cenuşă Gârla, reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr.7, pe lignit la SE Işalniţa şi amenajarea depozitului de cărbune Arderea – Pinoasa Nord. “În alţi ani, gradul de finalizare a investiţiilor, inclusiv recepţionarea lucrărilor efectuate, era de 30-35%”, spun oficialii companiei.

14 milioane de lei, așteptați în contul CEO
În plus, în conturile companiei urmează să intre circa 14 milioane de lei, prin Planul Naţional de Investiţii, adaugă Boza. În baza contractelor de finanţare semnate cu Ministerul Energiei, CE Oltenia a depus în anul 2014 primele cereri în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile pentru investiţiile companiei cuprinse în Planul Naţional de Investiţii, respectiv reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 4 de 330 MW, pe lignit la SE Rovinari şi reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr. 7 pe lignit la SE Işalniţa. Prima tranşă de 6,2 milioane de lei a fost deja virată în conturile CE Oltenia. “Oportunitatea accesării de fonduri nerambursabile constituie un ajutor important în ceea ce priveşte crearea unei surse de finanţare atrase care să susţină creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de CO2″, adaugă reprezentanţii prducătorului de energie. Pe lângă cele două obiective, CE Oltenia a iniţiat demersuri şi pentru obţinerea de fonduri în vederea modernizării grupurilor energetice nr. 5 de la SE Rovinari şi nr. 3 de la SE Turceni, ambele fiind cuprinse în PNI.

Excavator, reparat în primăvară
La capitolul investiții intră și repararea unuia dintre excavatoarele EMC Motru, de la Cariera Lupoaia. Utilajul are nevoie de raparații mecanice și tratament anticoroziv. De mai multe ori s-a făcut public că excavatoarele acestei cariere s-au stricat rând pe rând fiind puse în funcțiune cu ajutorul unor improvizații sau deloc. Aceste lucruri au ajuns și la urechile ministrului Energiei, Toma Petcu. Abia, acum, în ianuarie s-au prevăzut bani pentru repararea unuia dintre excavatoarele de la Lupoaia. Complexul Energetic Oltenia a realizat anul trecut o producţie de 15 TWh energie electrică, însemnând în medie 24% din producţia totală de energie a României. Faţă de anul anterior, producţia de energie a companiei a crescut cu peste 11%. În anul 2016, CE Oltenia a realizat o producţie de energie electrică de 13,5 TWh. De asemenea, producţia de cărbune realizată anul trecut de CE Oltenia a fost de peste 22,5 milioane tone, în creştere cu circa 11,5% faţă de anul 2016, cele mai mari livrări de lignit înregistrându-se de la exploatările miniere EMC Roşia-Rovinari, EMC Motru şi EMC Jilt. Compania are 13.300 salariaţi.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here