Ce înseamnă să fii maistru militar?

5868

Maiștrii militari din Armata României sunt militarii cu studii de nivel postliceal, care îndeplinesc funcții cu atribuții de comandă/conducere a unor structuri tehnice de suport logistic sau funcții de execuție.

Maiștrii militari dețin competențe de utilizare, administrare, întreținere și reparare a armamentului, tehnicii și materialelor din dotare, în vederea asigurării operativității acestora.
Cariera de maistru militar începe, de regulă, cu gradul de maistru militar clasa a V-a și se poate avansa până la gradul de maistru militar principal.
Evoluția în carieră este legată de performanța și valoarea profesională a fiecăruia. Maiștrii militari care devin absolvenți ai învățământului superior pot trece, în anumite condiții, în corpul ofițerilor sau pot ocupa funcții de maistru militar cu o salarizare superioară. Cei aflați în a doua parte a carierei se pot specializa în activitatea de stat major și de management executiv al activităților din armele, serviciile și domeniile funcționale ale armatei.
Cum poți deveni MAISTRU MILITAR:
1. Prin parcurgerea și finalizarea studiilor postliceale militare organizate și desfășurate în unitățile de învățământ postliceal militar.
Aceasta este principala cale de formare a maiștrilor militari în activitate, cu durata studiilor de 2 ani.
Studiile postliceale militare se finalizează cu examen de certificare a competențelor profesionale, cu acordarea gradului de maistru militar clasa a V-a, a brevetului de maistru militar, confirmarea în armă și numirea într-o funcție corespunzătoare pregătirii, în raport cu nevoile Ministerului Apărării Naționale și opțiunile individuale.
Unitățile de învățământ postliceal militar:
• Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Pitești, județul Argeș
• Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc, județul Buzău
• Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanța
• Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, Sibiu
• Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”, Chitila, județul Ilfov
2. Prin parcurgerea și finalizarea cursului de formare a maiștrilor militari în activitate – numai pentru armele, serviciile și specialitățile militare pentru care nu se poate asigura formarea în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Durata studiilor este de până la 9 luni, în funcție de specialitatea militară.
Pregătirea maiștrilor militari prin cursuri de formare se realizează în unități/instituții de învățământ militar sau alte structuri militare destinate formării profesionale inițiale și continue.
Absolvenții primesc brevetul de maistru militar, li se acordă grad de maistru militar și sunt numiți în prima funcție. Învățământul militar și programele de formare, cazarea, masa și echipamentul sunt gratuite.
Dacă îți dorești o carieră sigură și respectată, dacă vrei să faci parte dintr-o echipă de profesioniști, dacă îți place să utilizezi, să întreții și să repari armamentul și tehnica, atunci cariera de maistru militar este pentru tine!
Col. (rtr.) Gigi BUȘE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here