Catedrala Ortodoxa Motru: 17 ani de la sfințirea, 25 de ani de la punerea pietrei de temelie

3254

Catedrala Ortodoxă Motru a împlinit duminică 17 ani de la sfințire. În același timp se împlinesc 25 ani de la punerea primei sale pietre de temelie.

,,Din fiecare colțișor al bisericii te învăluie o liniște binefăcătoare, iar din privirea Mântuitorului se revarsă har, blândețe și multă bunătate. Citind Pisania bisericii, aflăm că această Sfântă și Dumnezeiască Biserică s-a ridicat din temelie, piatra fundamentală fiind pusă în primăvara anului 1996, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – de înalt preasfințitul Nestor Vornicescu, pe atunci Mitropolit al Olteniei”, a transmis Ana Ionele, localnică din Motru. Catedrala Ortodoxă Motru este a doua ca mărime din Oltenia și este o imagine reprezentativă a comunității motrene, un lăcaș pentru închinare și regăsire a celor care își caută liniștirea sufletului, dar și pentru a aprinde o lumânare întru sănătate, bunăstarea casei și pentru cinstirea celor adormiți. Lucrările de construcție au fost finalizate în anul 2003, iar în data de 4 aprilie 2004, sfântul lăcaș a fost sfințit și dat în folosință. Fondurile necesare construirii acestui maiestuos edificiu de cult au fost primite în mare parte din mineritul motrean, de-a lungul anilor, din partea enoriașilor, a Consiliului Local Motru, dar și din multe donații ale unor oameni cu suflet mare – unii sunt cunoscuți comunității motrene, alții nu au dorit a li se face cunoscute numele și gestul de a dona bani sau obiecte de cult.Candelabrul bisericii cântărește 800 de kilograme, are cca 220 de becuri și a fost adus din Grecia. Sfânta Masă aflată în Altar simbolizează mormântul lui Hristos, masa Cinei celei de Taină și scaunul ceresc pe care s-a așezat Hristos după Învierea Sa. Tot în Altar tronează, ca o minune, lucrarea artistului plastic Florin Preda-Dochinoiu, precum și multe alte podoabe dăruite de Patriarhie, odată cu Resfințirea Catedralei din 4 septembrie 2011.
Pictura bisericii este realizată în tehnica ,,al fresco”, trainică și rezistentă la temperaturi extreme și alți factori. Pictura realizată în acest mod are viață atât cât rezistă tencuiala peretelui. În nișele exterioare ale catedralei se găsesc 38 de icoane pe mozaic, reprezentând proorocii Vechiului Testament. O realizare desăvârșită este și pictura icoanei hramului cu Sfânta Treime, care are dimensiuni impresionante, de 2.40/8 m. Catapeteasma, o adevărată dantelărie filigranată, a fost realizată cu măiestrie de către sculptorul Mircea Vasile din Sighetul Marmației. Pe catapeteasmă se regăsesc icoane ce amintesc de istoria mântuirii omului, iar elementele decorative ce străjuiesc de o parte și de alta a iconostasului sunt inspirate din Coloana Infinită, operă a marelui nostru sculptor gorjean Constantin Brâncuși. Icoanele au fost pictate de către pictorul Ilie Căpușă din Curtea de Argeș, iar pictura interioară a fost executată cu multă pricepere de către o echipă de 15 artiști plastici conduși de către pictorul Damian Tuluc din Cluj Napoca. Apelând la o paletă cromatică amplă și rafinată, cu accente aurii-luminoase pe aureolele sfinților, meșterii au stăruit asupra scenelor principale din viața lui Isus Hristos, făcându-le nemuritoare și-n veci slăvite. Zugrăvite în tonuri calde, pastelate, chipurile apostolilor Sfintei Scripturi se odihnesc pe un fond azuriu precum cerul senin, completând perfect tabloul central din care Maica Domnului veghează cu nemărginită dragoste. Alături este Pisania, scrisă cu cuvinte simple ce vor deveni istorie în veacurile viitoare.
Pentru osteneala depusă la ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș, părintele iconom stavrofor Dumitru Ciobotea (pe atunci parohul bisericii, acum plecat la dreapta Tatălui) a primit o gramată de mulțumire pecetluită cu semnătura IPS Părinte Irineu, iar preotul Dan Zglobiu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Alături acum de părintele Dan, cum îl știe întreaga comunitate pe preotul paroh al catedralei, se află mai tânărul său coleg, preotul Breană Marius.Împreună, cu credință în Dumnezeu și cu aspirația spre binele spiritual al comunității, vor împlini toate rânduielile pentru care au avut chemare, desăvârșind fiecare lucrare în slujba omului și a Domnului.
M.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here