Cât de ușor a scăpat un șofer care s-a urcat băut la volan

856

Un tânăr din Bucureşti, prins băut la volan pe o șosea din Gorj, a scăpat basma curată după ce a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Bărbatul le-a spus polițiștilor că îi este teamă să nu se infecteze în spital cu noul coronavirus. Judecătorii l-au iertat, după ce bărbatul a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției în urma căruia a primit o amânare a aplicării pedepsei de opt luni de închisoare.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost validat, săptămâna trecută, de Judecătoria Târgu-Cărbunești. Din acord, reiese că bărbatul a fost prins băut la volan în noaptea de 18 spre 19 decembrie 2021, în jurul orei 00.27, pe DJ 675C, pe raza comunei Bustuchin,
„Întrucât conducătorul autoturismului BMW emana miros de alcool, a fost testat cu aparatul etilotest la ora 00,28, rezultând o concentraţie alcoolică de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În consecinţă, a fost condus la Spitalul Județean de Urgenţă Târgu-Jiu, în vederea prelevării mostrelor biologice de sânge, însă a refuzat recoltarea probelor în prezenţa medicului de gardă”, se arată în rechizitoriu.

Pedeapsă amânată
În cursul urmăririi penale, tânărul a solicitat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, solicitând stabilirea unei pedepse cu închisoarea şi amânarea aplicării acesteia.
El le-a spus anchetatorilor că este student la București, că recunoaşte şi regretă săvârşirea infracţiunii şi că nu a mai comis anterior fapte penale, iar refuzul de a se supune recoltării probelor de sânge s-a datorat temerii legate de situaţia epidemiologică legată de virusul Sars-Cov-2. Totodată, a depus înscrisuri din care rezultă că este „o persoană liniştită şi respectuoasă” şi se bucură de apreciere la nivelul comunităţii unde locuieşte.
Potrivit Codului penal, „refuzul sau sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere (…) de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.
Instanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat la sfârșitul anului trecut și a stabilit o pedeapsă de 8 luni de închisoare, cu amânarea ei pe un termen de supraveghere de 2 ani. În acest timp, tânărul va fi obligat să respecte mai multe măsuri de supraveghere decise de instanță.
Sentința nu este definitivă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.