Cariera Roşia, blocată definitiv în trei luni

1187

Sindicatul Liber EMC Roşia solicită sprijinul Guvernului pentru deblocarea celei mai mari cariere miniere din Complexul Energetic Oltenia. „Cariera Roşia de ani de zile este blocată cu patru excavatoare de mare capacitate, urmând ca şi celelalte să-şi înceteze activitatea, rând pe rând”, susţin sindicaliştii. În acest sens, Cristian Lădaru, preşedintele Sindicatului Liber EMC Roşia, a trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă. „Ținem să atragem atenția că, în cazul în care nu se intervine în regim de urgenţă, Cariera Roşia în următoarele 3 luni va fi blocată definitiv din lipsa fronturilor de lucru. Cine şi de ce se doreşte blocarea Carierei Roşia, dar şi a CE Oltenia?”, se arată în scrisoarea deschisă.
Salariații Carierei Roşia aşteaptă de aproape un an să fie defrişată o pădure, acuzând blocaje la Ministerul Mediului. „Defrişarea celor 108 hectare de pădure asigură pe viitor fronturi de lucru, locuri de muncă şi implicit cărbunele necesar funcționării Termocentralei Rovinari, dar şi stabilitatea Sistemului Național de Energie. Aşteptarea noastră este în zadar şi a ajuns la limită”, mai susţin sindicaliştii.
Hotărârea de Guvern ce prevede exproprieri în vederea extinderii carierei de lignit a fost aprobată pe 8.06.2018, iar de atunci nu s-a tăiat nici măcar un copac „din cauza legislației nefavorabile, dar şi a blocajului creat de Ministerul Mediului”, mai spune Lădaru.
„Noi, sindicatele din CE Oltenia, avem speranța că în viitorul apropiat atât Cariera Roşia, dar şi celelalte cariere miniere care sunt blocate din aceeaşi cauză, se vor debloca şi vom extrage cantitatea necesară de cărbune pentru buna funcționare a termocentralelor din Oltenia. Reamintim tuturor factorilor de decizie la nivelul Guvernului României că, în cazul în care nu se vor lua decizii în regim de urgenţă, Sistemul Național de Energie va fi pus în pericol, iar mii de salariați vor fi trimişi în şomaj tehnic”, se mai arată în scrisoarea înaintată premierului Dăncilă.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here