Cariera Peşteana, în ilegalitate şi cu datorii de miliarde

337

F1000013La peste 50 de miliarde de lei vechi ajunge suma pe care Cariera Peşteana o are de achitat Primăriei Plopşoru, pentru suprafeţele de teren afectate de lucrările unităţii. Practic banii trebuie plătiţi autorităţilor locale pentru taxa de autorizare, cariera excavând cam 15 hectare de teren pe an, pe raza comunei Plopşoru. Banii nu s-au achitat însă de 5 ani de zile, iar datoria a fost depistată de Curtea de Conturi Gorj la controlul finalizat la SNLO, la finalul lunii trecute. Culmea este că cel care nu a achitat, intenţionat, niciun ban comunităţii din Plopşoru, deşi domiciliază în localitate, este tocmai directorul Carierei Peşteana, Gabriel Nanu, pedelistul care cere totuşi votul cetăţenilor din comună pe 10 iunie deşi i-a prejudiciat de suma de 50 de miliarde de lei vechi.

În ultimii cinci ani de zile, utilajele Carierei Peşteana, aflate în Subordinea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO), au excavat numai pe raza comunei Plopşoru 75 de hectare de teren. Pentru suprafaţa în cauză, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local Plopşoru, conducerea carierei era obligată să achite comunităţii 7 lei pe fiecare metru pătrat afectat de aceste lucrări. La un calcul simplu, Cariera Peşteana are de achitat pentru Primăria Plopşoru cam 5 milioane trei sute de mii de lei, adică 53 de miliarde de lei vechi. Potrivit Hotărârii de Consiliu Local în lipsa acestei plăţi, cariera, văzut ca un simplu agent economic, nu obţine de la autorităţile din Plopşoru autorizarea de a continua lucrările de excavare de pe raza comunei. Şi chiar aşa este, Cariera Peşteana nu şi-a achitat nici până în prezent taxa în cauză iar, drept urmare, nici nu a obţinut autorizarea.

Curtea de Conturi, obligă la plata datoriei

La controlul Curţii de Conturi Gorj, finalizat luna trecută la SNLO, s-a depistat debitul în cauză ca şi altele acumulate de Cariera Peşteana şi la primăriile altor localităţi unde desfăşoară lucrări. Să nu uităm că pe raza comunelor Urdari, Fărcăşeşti şi Bâlteni, Peşteana Nord face excavări în timp ce Peşteana Sud lucrează la Plopşoru. În raportul Curţii de Conturi se arată deficienţa legată de neplata taxei fiind prevăzută şi obligativitatea plătirii ei cât mai rapide. Cel care se opune este însă directorul Carierei Peşteana, Gabriel Nanu, fiu al comunei Plopşoru, totodată consilier local şi aspirant la fotoliul de primar. Nanu ar fi spus că Peşteana nu poate achita banii că intră în imposibilitate de plată. Nanu este conştient însă că cu cei peste 50 de miliarde de lei vechi în comună s-ar fi făcut investiţii mult mai multe, s-ar fi asfaltat drumuri şi s-ar fi modernizat unităţi de educaţie şi cult.

Cariera Peşteana funcţionează ilegal

Conform Codului Fiscal, societăţile comerciale se autorizează anual, Cariera Peşteana nefăcând excepţie de la regulă. Cu toate acestea, Cariera Peşteana nu are autorizaţia în cauză, funcţionând după părerea autorităţilor locale din Plopşoru ilegal. Dar ce îi pasă de asta directorului Carierei Peşteana, Gabriel Nanu, care a reuşit în mandatul său de director să îşi majoreze substanţial averea achiziţionându-şi un bolid de lux şi un teren în Târgu-Jiu, în apropierea Coloanei Infinitului, unde intenţionează să îşi construiască o vilă. Poate intenţia sa este să se mute din comuna Plopşoru şi să îşi facă buletin de Târgu-Jiu, deoarece în loc să ajute comunitatea din comuna sa a făcut tot posibilul să nu achite banii pentru terenurile afectate de Cariera Peşteana.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here